Yannis Varoufakis
NOS Nieuws

Het beste uit het Oog: Varoufakis' Europese thriller en de ontdekker van Aznavour

In Het beste uit het Oog deze week aandacht voor een oude bekende: Yannis Varoufakis. De Griekse voormalige minister van Financiën heeft zijn politieke memoires geschreven. Het boek, waarin hij schrijft over zijn strijd tegen Europese begrotingen, leest als een politieke thriller. Financieel geograaf Ewald Engelen las het en vertelt over de Griekse outsider in een Europa dat maar weinig met zijn stijl ophad.

De Rotterdamse zanger Leo Fuld ontdekte Charles Aznavour en trad op met grootheden als Nina Simone. De Nederlandse theatermakers Evert de Vries en Rob van de Meeberg maakten de voorstelling Wo Ahin Soll Ich Geh'n over de wereldberoemde Fuld, die na zijn dood in 1997 grotendeels werd vergeten.

Een andere Nederlander die Parijs veroverde was Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari. Deze week was het honderd jaar geleden dat ze door een vuurpeloton werd geëxecuteerd. Schrijver Jan Brokken raakte in de ban van de spionne.

Hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle en oud-directeur van het Pieter Baan Centrum Anja van Holten vertellen over de weg naar een terbeschikkingstelling, of tbs.

Michael P., die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing en dood van de Utrechtse Anne Faber, werd eerder veroordeeld in een misbruikzaak, maar weigerde psychiatrisch onderzoek. Van Marle en Van Holten vertellen over de mogelijkheden die rechters in zulke gevallen hebben om verdachten tbs op te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl