ANP

Zo'n duizend familieleden, vrienden, collega's en politici hebben vanmiddag in het Concertgebouw afscheid genomen van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Onder de aanwezigen waren premier Rutte en historicus Geert Mak, die hun herinneringen aan Van der Laan deelden.

Er was muziek van Wende Snijders, Acda en De Munnik, Trio Bier en leden van het Koninklijk Concertgebouworkest. Aanwezigen noemden de bijeenkomst na afloop "indrukwekkend en persoonlijk".

In aanwezigheid van zijn familie is Van der Laan, die op 5 oktober overleed aan de gevolgen van een longtumor, later op de middag begraven.

Rouw

Vrienden van Van der Laan droegen even voor 13.00 uur de kist het Concertgebouw binnen. Op dat moment werden in heel Amsterdam de kerkklokken geluid.

Het openbaar vervoer in de stad stond om 13.00 uur een minuut stil, op initiatief van het vervoersbedrijf. Andere vervoerders sloten zich daarbij aan. In het hele land hangen de vlaggen vandaag halfstok op openbare gebouwen.

Nog één keer neemt Amsterdam afscheid van de burgemeester

De condoleances die via het condoleanceregister zijn verzameld, worden overhandigd aan de familie.

De afgelopen dagen was er voor belangstellenden gelegenheid om langs de kist te lopen en de burgemeester een laatste groet te brengen. Veel mensen maakten van die mogelijkheid gebruik. Ook werden op verschillende plaatsen in de stad, waaronder de ambtswoning, bloemen gelegd.

STER reclame