Een agent in het heroïnelab
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Groot heroïnelab ontmanteld bij paprika- en komkommerkwekers

De politie heeft een kwekersfamilie aangehouden die in een aantal grote komkommer- en paprikakassen en in een autogarage - in het gebied tussen Rotterdam en Den Haag - een groot illegaal productiebedrijf voor heroïne had opgezet. De levering van een chemische stof aan het kwekersbedrijf zette de politie op het spoor van het laboratorium in Bleiswijk.

Volgens de website Politie.nl hadden "binnen- en buitenlandse instanties" al eerder aangegeven dat de kwekers zich op de productie van heroïne richtten. Bewijs kwam er toen dit jaar grote hoeveelheden azijnzuuranhydride werden geleverd. Deze stof wordt gebruikt in leerlooierijen en voor de productie van aspirine en duurzaam naaldhout. Ook is het een hulpstof om morfine om te zetten in heroïne. Maar voor het kweken van komkommers en paprika's heb je geen azijnzuuranhydride nodig.

Acht verdachten

Op 17 augustus deed de politie een eerste inval in een van de kwekerijen van het bedrijf, in Bergschenhoek. Daarbij werden duidelijk sporen van heroïneproductie aangetroffen, aldus de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Tussen augustus en begin deze maand zijn in totaal acht mensen aangehouden.

Politie houdt een van de verdachten van het illegale drugslab aan

Het gaat om vier Haagse broers (55, 52, 45 en 41 jaar), de ex-vriendin van één van hen (48) en een zoon van één van de broers (een 26-jarige Rotterdammer). Daarnaast zijn nog eens twee mensen aangehouden die betrokken zouden zijn bij de zaak. De acht worden verdacht van drugshandel en -productie binnen een criminele organisatie en van witwassen.

Drugslab in garagebedrijf

Via de kwekerijen kwam de politie in een garagebedrijf van de kwekersfamilie in Bleiswijk terecht. Daar werd een compleet drugslab aangetroffen. In een kwekerij in Berkel en Rodenrijs stonden behalve komkommers en paprika's ook vijf vaten azijnzuuranhydride; dat is genoeg om meer dan honderd kilo heroïne te produceren (met een straatwaarde van ongeveer twee miljoen euro).

Apparatuur uit het heroïnelab

De garage is door gemeente direct gesloten. Tijdens de actie controleerde de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) met tien inspecteurs of er wel eerlijk werd gewerkt in de kassen. Daarbij bleek dat een aantal werknemers vermoedelijk onderbetaald werd en te lang werkte. De werkgever krijgt hiervoor boetes.

Haags café met spoed gesloten

Naar aanleiding van de zaak heeft de politie ook een Haags café doorzocht, omdat het de vaste ontmoetingsplaats was van de verdachten. Omdat de politie daarbij cocaïne aantrof, is het café direct gesloten. Het is niet duidelijk om welk café het gaat, schrijft Omroep West. De rechter-commissaris heeft gisteren besloten de voorlopige hechtenis van de acht verdachten met twee weken te verlengen.

Advertentie via Ster.nl