Marathonloper Nageeye jaagt op podiumplaatsen bij titeltoernooien

Met zijn 2.09.34 in Rotterdam voert Abdi Nageeye (28) dit jaar de Europese ranglijst aan van snelste marathonlopers. De nummer elf van de Olympische Spelen in Rio gaat zondag in Amsterdam een poging wagen in de buurt te komen van het Nederlands record, maar zijn grote doel ligt een jaar later bij de EK in Berlijn.

"Ik kijk eigenlijk niet naar tijden. Ik vind het belangrijk om medailles te veroveren op grote kampioenschappen en op het podium staan bij de grote stadsmarathons", zegt de geboren Somaliër, die in 2014 in Enschede op de marathon debuteerde met een tijd van 2.11.33.

Ontwikkeling

Een jaar later liep hij in Amsterdam naar 2.10.24, dit jaar volgde in Rotterdam zijn huidige persoonlijke record. Tussendoor liep hij in Rio naar de elfde plaats bij de olympische marathon.

"Er zijn maar weinig Europeanen die onder de 2 uur en 10 minuten kunnen lopen op de marathon, dus een podiumplaats op de EK in Berlijn behoort zeker tot de mogelijkheden. Nageeye is dit jaar zelfs de enige Europeaan die onder die grens heeft gelopen", legt atletiekcommentator Léon Haan van de NOS uit.

Abdi Nageeye bij de marathon van Rotterdam in 2015. Pro Shots

Nageeye gokt zondag op een tijd net onder de 2 uur en 9 minuten. In zijn ogen moet 2.08.40 of 2.08.50 mogelijk zijn. "Het Nederlands record wil ik voor de Olympische Spelen in 2020 in bezit hebben. Volgend jaar zou ik dan nog sneller moeten zijn."

Het Nederlands record van Kamiel Maase staat op 2.08.21, gelopen in Amsterdam in 2007. Maase is dan al vier jaar recordhouder, omdat hij in 2003 eveneens in Amsterdam het nationale record van Gerard Nijboer (2.09.01, 1980) uit de boeken had gelopen met 2.08.31.

Butter en Choukoud

Nageeye krijgt zondag in Amsterdam, waar ook de nationale titels bij de mannen en vrouwen verdeeld worden, hulp van tempomakers Michel Butter en Khalid Choukoud. Dat zijn in Nederland momenteel de nummers twee en drie op de marathon, maar hebben voor dit najaar andere keuzes gemaakt. "Misschien werkt dat beter dan met Keniaanse hazen."

Zijn voorbereiding op Amsterdam heeft Nageeye in Eldoret, Kenia, gedaan. Daar trainde hij met de atletengroep van olympisch kampioen Eliud Kipchoge en diens trainer Patrick Sang.

"Ik heb er getraind met de absolute wereldtop. Ik heb er kunnen doen wat ik wilde doen", zegt de atleet, die in mei een van de tempomakers was bij de bijna geslaagde recordpoging van Kipchoge om de marathon op het circuit van Monza onder de 2 uur af te leggen.

Nederlandse atleten onder de 2.10 op de marathon

AtleetJaar, plaatsTijd
Kamiel Maase2007, Amsterdam2.08.21
Kamiel Maase2003, Amsterdam2.08.31
Gerard Nijboer1980, Amsterdam2.09.01
Abdi Nageeye2017, Rotterdam2.09.34
Michel Butter2012, Amsterdam2.09.58

Nageeye liet de WK in Londen in augustus lopen. "Een bewuste keuze van hem", zegt Haan. "Hij bouwt het stapsgewijs op richting de Europese kampioenschappen. Nageeye heeft nadrukkelijk de keuze gemaakt minder wedstrijden te lopen. In de aanloop naar Amsterdam deed hij er een: de Tilburg Ten Miles. Daar liep hij met 46.26 een Nederlands record. Met zijn vorm zit het dus goed."

Nederlands record

Of Nageeye in staat is het Nederlands record van Maase te verbeteren, zal moeten blijken. Haan denkt dat als iemand het kan, Nageeye de persoon is. "Nageeye is de man die die tijd van Maase kan verbeteren", verwacht de atletiekspecialist van de NOS.

In Nederland zijn maar vier atleten die onder de 2.10 hebben gelopen. Maase is de enige die in de 2.08 heeft gelopen, twee keer in Amsterdam. "Zijn record van 2007 is misschien niet altijd goed op waarde geschat", vindt Haan.

Sterke prestatie

"Destijds had je veel meer Europeaanse lopers die die tijd konden neerzetten. Als je kijkt naar de tijden van de afgelopen jaren blijkt die 2.08.21 gewoon heel goed te zijn. Er zijn nog amper Europeanen die dat lopen. Nageeye is wel een atleet met die mogelijkheden. Hij is niet voor niets opgenomen in het commerciële NN Running Team, waar ook Kipchoge deel van uitmaakt. Daar zitten alleen toplopers in."

STER reclame