Renato Tapia (r) in duel met Lionel Messi
NOS VoetbalAangepast

Tapia, van Messi naar Mokhtar in acht dagen

Renato Tapia was al zo goed als afgeschreven in Nederland. Dat de stijlvolle Peruviaan kan voetballen staat buiten kijf, maar voor meerdere trainers was hij te licht, te dromerig en vooral te nonchalant. Dus leek de Feyenoorder in alle stilte op weg naar de uitgang.

Deze week werd Tapia ineens wereldnieuws toen hij zich met Peru plaatste voor de play-offs om een WK-ticket. Of eigenlijk was het niet eens die prestatie, maar vooral wat er in de slotfase van het thuisduel met Colombia gebeurde.

Wat was er aan de hand? Bij een stand van 1-1 maakte Radamel Falcao, de Colombiaanse goalgetter, een rondgang langs zijn Peruviaanse opponenten.

Ondanks de hand voor de mond - vanwege liplezers tegenwoordig gemeengoed op de internationale velden - was de boodschap duidelijk: bij een remise zou Colombia zich rechtstreeks plaatsen voor het WK en mocht Peru zich via de play-offs proberen te plaatsen voor de eerste deelname in 35 jaar.

In de slotfase hielden de Peruvianen en de Colombianen de bal angstvallig in de ploeg, zonder enige aanvallende intentie. De stand bleef gelijk. Chili en Paraguay werden slachtoffer van 'Het Pact van Lima'. En Tapia kwam ongewild in het oog van de storm terecht.

'Geen overeenkomst'

Na afloop bevestigde Tapia namelijk dat het theekransje ging over de tussenstand. Maar van een pact was geen sprake, bezweerde hij later op Instagram en Twitter. "Er was geen overeenkomst met de spelers van Colombia. Elke voetballer wil winnen."

Terug in Rotterdam wil Tapia er niet veel over kwijt. "Volgens mij is alles duidelijk. Daar heb ik voor gezorgd via sociale media. We hebben vanaf het begin willen winnen. Dat willen we als team en dat wil ik ook als individuele voetballer."

Nog twee wedstrijden scheiden Tapia van het WK in Rusland. Als Nieuw-Zeeland wordt verslagen is Peru straks in Rusland voor het eerst sinds 1982 weer present op het hoogste podium.

"In Peru kijkt iedereen uit naar de play-offs. Het maakt niet uit tegen wie. Alle ploegen zijn goed, dus we moeten scherp zijn."

Uitblinker Tapia zwijgt over 'Pact van Lima': in Peru kijkt iedereen uit naar play-offs

De loopbaan van Tapia is er een met horten en stoten. FC Twente haalde het toptalent in 2013 naar Nederland. Toch duurde het mede door blessures nog twee jaar voor hij zijn draai vond in de eredivisie. En juist op dat moment was de club uit Enschede aan het wegzakken in een bestuurlijk en financieel moeras.

Bankzitter

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst trok hem in januari 2016 uit het Twentse drijfzand en liet de Peruviaan zijn debuut maken in Amsterdam tegen Ajax. De 2-1 nederlaag was de zesde in de desastreuze serie van zeven nederlagen op rij voor de Rotterdammers.

Na drie duels greep Van Bronckhorst in. Tapia maakte het kampioenschap van vorig seizoen mee als vaste bankzitter en in die situatie leek ook dit jaar geen verandering te komen.

Renato Tapia laat zich gelden tegenover Ajacied Davy Klaassen bij zijn debuut voor Feyenoord in 2016

Totdat Jan-Arie van der Heijden in de warming-up van het duel met Napoli plots naar de kant strompelde. Enkele minuten later luisterde Tapia op het veld naar de Champions League-hymne.

Nog weer een handvol minuten later ontfutselde Dries Mertens hem de bal na een onbegrijpelijk en stuntelig hakje op de eigen helft. Ook bij de derde Italiaanse goal ging Tapia opzichtig in de fout. Feyenoord verloor met 3-1.

Toch prees aanvaller Steven Berghuis na afloop de prestatie van de Peruviaan in de Feyenoord-verdediging. Als een ervaren trainer sprak de aanvaller: "Hij durft te voetballen. Die fouten? Daar kijk ik wel doorheen".

Uitblinker

Misschien heeft Berghuis het wel bij het rechte eind. In het competitieduel met AZ (0-4) was Tapia een van de uitblinkers. Een paar dagen later speelde hij Lionel Messi uit de wedstrijd, zoals Ron Vlaar dat ooit klaarspeelde in de halve finale van het WK.

Renato Tapia overdenkt zijn zonden in het Champions League-duel met Napoli

Die halve finale lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden voor Oranje, dat in diepste put zit in jaren. Tapia, die in eigen land gezien wordt als de toekomstige aanvoerder van het nationale team, mag nog altijd dromen van een hoofdrol op het WK.

Maar eerst maakt Tapia zaterdagavond zijn opwachting in De Kuip tegen PEC Zwolle. Van Lionel Messi naar zijn voormalige ploeggenoot bij FC Twente, Youness Mokhtar.

Geduld

"Ik vind het heel fijn", vertelt Tapia. "Het wordt ook aanpoten om in de basis te staan. Ik heb niet zo vaak gespeeld en nu ineens wel. Nu krijg ik de kans en die grijp ik aan. Soms moet je nu eenmaal geduldig zijn en vertrouwen hebben dat jouw tijd nog wel komt."

De Peruviaan is geduldig. Zijn land wacht immers al 35 jaar op een succesje.

Renato Tapia in het shirt van Feyenoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl