NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 14/10: uitvaart Van der Laan en Italiaanse leraren staken

Goedmorgen! Vandaag wordt burgemeester Eberhard van der Laan in besloten kring begraven in Amsterdam. En in Italië gaan steeds meer leraren in hongerstaking omdat ze vinden dat migrantenkinderen de Italiaanse nationaliteit moeten krijgen.

Vandaag schijnt de zon! En dan vooral in het zuiden van Nederland. Het wordt een echte nazomerdag, want de temperatuur loopt op naar 18 tot 21 graden. Morgen wordt het nog warmer en ook maandag is het zonnig.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Let op: op de A58, A2 en A4 wordt dit weekend aan de weg gewerkt.

Wat brengt vandaag?

• In het Concertgebouw in Amsterdam is een afscheidsbijeenkomst voor genodigden en familie van burgemeester Eberhard van der Laan. In de hoofdstad luiden de klokken en staat het openbaar vervoer een minuut stil. Van der Laan wordt vanmiddag in besloten kring begraven.

• In Italië gaan steeds meer leraren in hongerstaking. Ze zijn boos omdat kinderen van migranten pas de Italiaanse nationaliteit kunnen krijgen als ze ouder dan 18 zijn. Met de actie willen de docenten politici onder druk zetten. Ze hopen dat zij een wet aannemen waardoor 800.000 kinderen eerder Italiaan kunnen worden.

• Prinses Beatrix (79) is bij de heropening van de Googermolen in Roelofarendsveen. De molen is zo'n 300 jaar oud en stond de afgelopen maanden stil vanwege groot onderhoud. Beatrix zal als beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen een onderdeel van de molen op zijn plek hijsen.

• Er worden maar liefst vier wedstrijden gevoetbald in de eredivisie. Ajax speelt thuis tegen Sparta, Roda JC ontvangt NAC, FC Utrecht krijgt sc Heerenveen op bezoek en Feyenoord neemt het in De Kuip op tegen PEC Zwolle. Allemaal vanaf 18.30 uur live te volgen via ons liveblog en bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.

• En in het Spaanse Alicante begint om 14.00 uur de Volvo Ocean Race. In de havenrace doen twee Nederlandse boten mee: team AkzoNobel en team Brunel.

De splinternieuwe boot van team AkzoNobel

Wat heb je gemist?

De politie gaat extra surveilleren rond de forensisch psychiatrische kliniek in Den Dolder waar Michael P. verbleef, de verdachte in de zaak-Anne Faber. Ook is het wijkteam in Den Dolder de komende drie weken vaker beschikbaar voor bezorgde burgers. De gemeente Zeist, waar Den Dolder onder valt, reageert met de maatregelen op onrust in de gemeenschap. De Belangenvereniging Den Dolder schrijft aan de burgemeester en de raad dat er "structurele misstanden" zijn rond de kliniek Altrecht Aventurijn en dat sluiting ervan "geboden is".

Ander nieuws uit de nacht:

• In Duitsland is een Nederlandse man van 56 aangeklaagd voor terrorisme. Het gaat om Musa A., een van de leiders van de extreem-linkse Turkse beweging DHKP-C.

• In Enschede is het aan het begin van de nacht onrustig geweest bij een winkelcentrum. Daar hadden zich zo'n 150 jongeren verzameld voor een 'Project X-feest'.

• Nederlandse politiemensen blijven nog zeker enkele maanden op Sint-Maarten. Ze helpen daar sinds vorige maand na orkaan Irma. Die ondersteuning blijft voorlopig nodig, zegt een woordvoerder.

En dan nog dit

De Oosterschelde verwelkomt vandaag vijf stekelroggen. De vissen worden uitgezet door het Wereld Natuur Fonds. De uitzetting is onderdeel van een wereldwijd project om de haaien- en roggenpopulaties te versterken. De stekelrog komt nu niet voor in de Oosterschelde, dus het is nog de vraag of de dieren het zullen redden. Volgens het WNF komt het wel goed, omdat van tevoren is onderzocht of de omgeving geschikt is voor de stekelroggen.

Twee stekelroggen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl