Schutter Las Vegas wilde kerosinetanks opblazen

Aangepast
AFP

Stephen Paddock, de schutter die een bloedbad aanrichtte in Las Vegas, heeft geprobeerd kerosinetanks van het nabijgelegen vliegveld op te blazen. Hij schoot vanuit zijn hotelkamer met speciale kogels die brand kunnen veroorzaken op de brandstofopslag 300 meter verderop.

De politie bevestigde op een persconferentie eerdere berichten over het doelwit van Paddock. Volgens de sheriff van Las Vegas was er maar een kleine kans dat Paddock in zijn opzet had kunnen slagen. Uit voorzorg zal toch worden gekeken of de opslag beter beveiligd moet worden.

Bij de aanslag vielen 58 dodelijke slachtoffers en raakten 546 mensen gewond. Van hen liggen nog 45 mensen in het ziekenhuis. Toen agenten de 32ste verdieping van het Mandalay-hotel hadden bereikt, van waaruit Paddock schoot, had hij al zelfmoord gepleegd.

Autopsie

Bijna twee weken na de aanslag heeft de politie nog steeds geen idee wat het motief van Paddock was, hoewel er tweeduizend tips zijn nagetrokken, honderden getuigen gehoord en meer dan duizend bewijsstukken werden verzameld. Volgens de FBI is er geen reden om aan te nemen dat Paddock vanwege een bepaalde ideologie de aanslag pleegde.

Ook de autopsie op het lichaam van Paddock heeft nog niks opgeleverd. Op het eerste gezicht was er niks abnormaals aan zijn hersenen te zien. Het orgaan is verwijderd voor verder microscopisch onderzoek.

Volgorde verduidelijkt

De sheriff ging in zijn persconferentie ook nog in op de volgorde van de gebeurtenissen. Paddock opende de avond van de aanslag ook het vuur op een bewaker van het hotel, maar het was onduidelijk of dit voor of na de schoten op de menigte gebeurde. Daarover was verwarring ontstaan.

Sheriff Lombardo, die tijdens de persconferentie af en toe geƫmotioneerd was, zei dat de verwarring was ontstaan doordat hij zo snel mogelijk burgers wilde informeren over het incident. Suggestie dat de politie informatie achterhield wees hij van de hand.

Paddock schoot 200 kogels af op de bewaker. Die raakte gewond aan zijn been.

STER Reclame