1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS NieuwsAangepast

De stemming van Vullings en Van Weezel: 'Meer ministers vragen om moeilijkheden'

Het nieuwe kabinet telt 23 bewindslieden, naast beoogd premier Mark Rutte. De vraag is op welke ministeries er duo-ministers komen. In de nieuwe aflevering van de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen bespreken Joost Vullings en Max van Weezel de risico's van twee kapiteins op één schip,

Dramatische afgang

Van Weezel verwijst naar de dramatische afloop van het ministerschap van Ella Vogelaar in het vierde kabinet-Balkenende. "Zij was de minister zónder portefeuille voor Wonen, Wijken en Integratie. Er ging veel aan haar afgang vooraf. Ze had geen eigen departement. Ze was een soort onderhuurder bij minister Jacqueline Cramer. En ze had geen eigen budget".

Bedelaars

We krijgen, als de berichtgeving klopt, nu drie ministers zonder portefeuille. "Er komt een extra minister op Veiligheid en Justitie, speciaal voor wetgeving. Er komt er één op Volksgezondheid, die moet de langdurige zorg gaan doen. En er komt een speciale minister voor hoger onderwijs".

Vullings gaat ervan uit dat, in tegenstelling tot Vogelaar destijds, deze nieuwe ministers wel een eigen budget krijgen. "Dus die hoeven niet te bedelen, dat scheelt een hoop".

Twee kapiteins op één schip

Toch waarschuwt Van Weezel voor het gevaar van twee kapiteins op één schip. "Je moet niet onderschatten wat dat voor het ambtenarenapparaat betekent. Vullings verwacht dat er spanningen kunnen ontstaan op het ministerie van Justitie. "Daar kan het nog heel leuk worden met twee ministers van verschillende signatuur".

Vullings vertelt in deze aflevering van de podcast ook het spannende verhaal hoe de NOS door spindoctors van de onderhandelende partijen onder druk werd gezet, toen de NOS lucht kreeg van de plannen om de hypotheekrenteaftrek versneld af te gaan bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl