Villa des Cèdres is te koop voor 350 miljoen euro
NOS NieuwsAangepast

Een kijkje in de duurste villa ter wereld (in ieder geval bijna)

In een ver verleden was Villa des Cèdres eigendom van de Belgische koning Leopold II, nu staat het Franse landgoed aan de Côte d'Azur te koop voor 350 miljoen euro. De geschiedenis, ligging en aanwezige luxe moeten volgens de eigenaar van Villa des Cèdres een van de duurste woningen ter wereld maken.

De villa met 18.000 vierkante meter grond beschikt over onder meer veertien slaapkamers, een balzaal, een kapel, verschillende zwembaden en stallen voor maximaal dertig paarden. Een van de naaste buren is Paul Allen, medeoprichter van Microsoft en een van de rijkste mensen ter wereld.

Het huis is gebouwd in 1830 en werd door de burgemeester van Villefranche-sur-Mer in 1850 tot olijfboerderij omgebouwd. Zijn familie verkocht het onderkomen in 1904 aan de Belgische koning Leopold II, die een verblijf zocht voor zijn minnares Blanche Delacroix. Mede dankzij de koning veranderde Villa des Cèdres in een landgoed met een botanische tuin van veertien hectare met ruim 15.000 planten.

Kroonluchters hangen aan het plafond in een van de vele kamers van Villa Les Cèdres

In 1922 kwam de villa in handen van de familie Marnier-Lapostolle, eigenaar en uitvinder van de likeur Grand Marnier. De familie was tot vorig jaar eigenaar van de villa, maar inmiddels behoort het landgoed tot de Italiaanse drankenfabrikant Campari, die vorig jaar Grand Marnier overnam.

Onzin

Campari zette Villa des Cèdres meteen te koop, maar een serieus bod lijkt er nog niet te zijn geweest. In lokale media verschenen vorig jaar een vraagprijs van een miljard euro, maar dat bedrag verwijst de eigenaar naar het rijk der fabelen.

"Dat was absoluut een onzinnig gerucht", zei de eigenaar tegen het Amerikaanse persbureau Bloomberg, dat onlangs een exclusief kijkje mocht nemen op het immense landgoed.

Een vijver in de botanische tuin van Villa des Cèdres
Palmbomen rond een zwembad van Villa des Cèdres
Schilderijen uit de 19de eeuw handen aan de muur van Villa des Cèdres
De villa was van 1904 tot 1924 in bezit van de Belgische koninklijke familie
Een tekening van Louis Alexandre Marnier-Lapostolle, de uitvinder van Grand Marnier
De villa stamt uit 1830
Een van de verblijven in Villa des Cèdres
Uitzicht op de Middellandse Zee
Villa des Cèdres ligt op Cap-Ferrat, het Franse schiereiland tussen Monaco en Nice

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl