Nadal wint ook in Shanghai van Dimitrov

Aangepast
1/2Nadal is Dimitrov de baas in Shanghai
2/2Federer naar halve finales in Shanghai

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de halve finales van het masterstoernooi in Shanghai. De nummer één van de wereld won net als vorige week in Peking in drie sets van de als zesde geplaatste Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-4, 6-7 (4), 6-3.

Nadal leek de klus in twee sets te gaan klaren. Dimitrov bleef in de eerste set tot 4-4 bij, maar moest vervolgens toch toestaan dat de Spanjaard met enkele prachtige winners het eerste bedrijf naar zich toetrok.

In de tiebreak van de tweede set verspeelde Nadal een 3-0 en 4-2 voorsprong, waardoor de Bulgaar de partij weer in evenwicht kon brengen.

Nadal had het daarna even zwaar en moest aan het begin van het derde bedrijf een breakpoint wegwerken. Hij sloeg echter op 3-2 toe na een beroerde game van Dimitrov, die drie onnodige fouten en twee dubbele fouten afleverde.

Zege 870 voor Nadal

Nadal boekte niet alleen zijn vijftiende zege op rij, maar ook de 870ste in zijn hele profloopbaan. Daarmee staat hij nu samen met Andre Agassi zesde op de ranglijst van meeste overwinningen.

In de halve finales stuit Nadal op Marin Cilic. De Kroaat rekende in twee snelle sets af met Albert Ramos uit Spanje: 6-3, 6-4.

Juan Martín del Potro grijpt naar zijn linkerpols AFP

Ook Juan Martín del Potro haalde de laatste vier. De Argentijn won met 4-6, 6-1, 6-4 van Viktor Troicki.

In de derde set leek het op 2-2 mis te gaan voor Del Potro toe hij bij een val op zijn linkerpols landde. De Argentijn, die al twee keer geopereerd is aan dat gewricht, kermde het uit, maar kon na een behandeling van de fysiotherapeut door.

Hij was de schrik snel te boven, brak de Serviër en hield de voorsprong vast. Del Potro, die nog wel een scan laat maken, treft nu Roger Federer. De als tweede geplaatste Zwitser won met 7-5, 6-4 van Richard Gasquet.

Door de resultaten in Shanghai is Dominic Thiem als vierde tennisser zeker van deelname aan de World Tour Finals in Londen.