ANP
NOS NieuwsAangepast

Koning Willem-Alexander buigt zich over formatie, bezoek op Eikenhorst

Koning Willem-Alexander laat zich vandaag uitgebreid bijpraten over de formatie. In de ochtend komt Tweede Kamervoorzitter Arib op de Eikenhorst in Wassenaar langs. Het gesprek gaat over "de afronding van de informatiefase en het Kamerdebat waarin de Tweede Kamer drs. M. Rutte heeft aangewezen tot formateur", zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten.

De koning ontvangt daarna nog voorzitter Broekers-Knol van de Eerste Kamer en ook vice-president Donner van de Raad van State is uitgenodigd. Vanmiddag komt formateur Rutte, maar dat gesprek is op het Haagse werkpaleis Noordeinde.

Tot 2012 had het staatshoofd een belangrijke rol bij de formatie door op basis van de adviezen van alle fractievoorzitters een informateur en formateur aan te wijzen. De Tweede Kamer wilde minder invloed van de koning en regelt nu zelf de formatie. De koning laat zich nu alleen nog bijpraten.

Bezoek op De Eikenhorst voor de koning

In het kabinet-Rutte III komen zestien ministers en acht staatssecretarissen, inclusief de premier. De vier partijen zijn het in principe eens over de verdeling van de posten en zoeken daar nu de meest geschikte personen bij. Die moeten eerst gescreend worden. Eind volgende week heeft Rutte de eerste gesprekken.

Het kabinet wordt hoogstwaarschijnlijk donderdag 26 oktober beëdigd. Na dit officiële moment op paleis Noordeinde is de beroemde bordesfoto, met in het midden koning Willem-Alexander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl