Klanten in het hoofdkantoor van Samsung EPA

De chipindustrie draait op volle toeren en dat zorgt voor ongekende winstcijfers bij elektronicaconcerns. Het Zuid-Koreaanse Samsung heeft afgelopen kwartaal een recordwinst geboekt van omgerekend 10,8 miljard euro.

Dat komt neer op 5 miljoen euro winst per uur. Het is het derde kwartaal op rij dat het concern met recordcijfers komt. Samsung verdient vooral geld met het produceren van reken- en geheugenchips. Er is zoveel vraag naar chips dat Samsung steeds meer geld voor z'n chips kan vragen.

Ook met de verkoop van smartphones gaat het goed. Samsung lijkt weinig last te hebben van het voorval rond de Galaxy Note 7. Die werd vorig jaar teruggeroepen, omdat het toestel in brand kon vliegen. Voor het nieuwe vlaggenschip, de Galaxy Note 8, heeft het een bedrijf een recordaantal bestellingen binnengekregen.

Moeilijke periode

Topman van de chipdivisie, Kwon Oh-hyun, verraste door tegelijkertijd met de recordwinst zijn vertrek bekend te maken. In een brief zegt hij dat het bedrijf in een moeilijke periode zit. Hij bedoelt daarmee waarschijnlijk de gevangenisstraf van 5 jaar die bestuursvoorzitter Lee Jae-yong kreeg vanwege corruptie.

"Het is tijd voor het bedrijf om een nieuwe start te maken, met nieuwe en jongere leiders, om beter te kunnen reageren op de snel veranderende ict-industrie."

Kwon Oh-hyun EPA

De 64-jarige Kwon Oh-hyun werkt sinds 1985 bij het bedrijf. Het is niet bekend wie z'n opvolger wordt. Beleggers zijn niet blij met het nieuws. Ondanks de goede winstcijfers daalde het aandeel Samsung licht op de beurs.

STER reclame