Aan de Johan Cruijff Arena hangt een groot spandoek ter nagedachtenis van Van der Laan ANP

Goedemorgen! Vandaag neemt Amsterdam afscheid van Eberhard van der Laan. En oud-presentator Frank Masmeijer hoort of hij naar de gevangenis moet.

Vandaag zijn er wolkenvelden, maar schijnt ook af en toe de zon. De temperatuur loopt op naar 18 of 19 graden en er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor. Let op: de ANWB verwacht vanaf het begin van de middag grote drukte op de wegen vanwege het begin van de herfstvakantie in het midden en zuiden van het land.

NOS

Wat brengt vandaag?

- Amsterdam neemt afscheid van Eberhard van der Laan, die vorige week op 62-jarige leeftijd overleed. Mensen kunnen van 10.00 tot 20.00 uur terecht in het Concertgebouw in Amsterdam om de burgemeester de laatste groet te brengen en langs de kist te lopen. Morgen wordt hij in besloten kring begraven. Alle bussen, metro's, trams en veerboten in de stad staan dan om 13.00 uur een minuut stil.

- In Rusland wordt om 11.27 uur een nieuwe satelliet gelanceerd met 'een Nederlands hart'. Het gaat om de satelliet Tropomi, die de luchtkwaliteit nog veel beter dan tot nu toe kan meten. Honderden Nederlandse wetenschappers en technici hebben er jaren aan gewerkt.

- Een Belgische rechtbank doet uitspraak in de zaak rond de cocaïnesmokkel door oud-presentator Frank Masmeijer. De Belgische justitie heeft zeven jaar cel en een boete van 24.000 euro geëist. Masmeijer ontkent betrokkenheid.

- En de leiders van zowel de ChristenUnie als D66 bezoeken vandaag ledenbijeenkomsten. Ze geven daar tekst en uitleg over het regeerakkoord.

Wat heb je gemist?

Bij een flatbrand in de Rotterdamse wijk Ommoord is een man van 62 om het leven gekomen. Het vuur ontstond gisteravond in zijn huis, op de zevende verdieping. Vanwege de rookontwikkeling moest de brandweer alle 160 woningen in de flat ontruimen, maar sinds de vroege ochtend mocht iedereen weer naar binnen. Zeven mensen die rook hebben ingeademd, zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Ander nieuws uit de nacht:

-Ook een brand in Bergen: een hal van een sportcentrum is ingestort.

-Loon op Zand krijgt jongste burgemeester van Nederland: de 32-jarige Hanne van Aart (VVD) neemt de titel over van de 33-jarige Joris Bengevoord, die burgemeester is van Winterswijk.

-Raad Rotterdam akkoord met verkoop Eneco: de verkoop van het energiebedrijf kan de Maasstad zo'n miljard euro opleveren.

En dan nog dit

Een villa van Pablo Picasso in Frankrijk is voor de tweede keer in vier maanden tijd verkocht aan dezelfde man. De boerderij is in handen van de Nederlandse Achmea Bank, maar die wilde het pand niet meer. En dus werd de villa geveild. Die werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander Rayo Withanage .

Hij kwam echter niet met het geld over de brug en dus besloot Achmea de boerderij opnieuw te veilen. Dat gebeurde gisteren en het hoogste bod werd uitgebracht door... Rayo Withanage. Hij betaalt ruim 20 miljoen euro voor het landgoed en heeft twee maanden de tijd om het geld over te maken. De advocaat van Achmea zegt daar nu wel vertrouwen in te hebben, maar is teleurgesteld over de prijs. "De villa is minimaal 30 miljoen waard", zegt hij.

De villa in Mougins AFP

Fijne dag!

STER reclame