NOS Nieuws Regionaal nieuws Binnenland Aangepast

Bewoner Rotterdamse flat komt om bij brand, woningen urenlang ontruimd

In de Rotterdamse wijk Ommoord is een dode gevallen bij een brand in een flatgebouw. Het vuur ontstond gisteravond in een woning op de zevende verdieping. Het slachtoffer is de 62-jarige man die daar woonde.

Zo'n 200 flatbewoners moesten hun appartement uit en de nacht elders doorbrengen. Zeven mensen die rook hebben ingeademd zijn naar het ziekenhuis gebracht. De andere bewoners konden pas vanochtend weer naar huis terugkeren.

Man komt om bij brand in Rotterdam

Het kostte de brandweer uren om de brand te blussen. In de woning was het volgens een woordvoerder "erg rommelig", waardoor het vuur lang bleef smeulen. "Op het drukste moment waren er 70 à 80 brandweerlieden aanwezig", zegt Rene Van der Linden van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Rond 02.00 uur was de brand geblust.

160 woningen

Vanwege de rookontwikkeling besloot de brandweer om het hele gebouw te ontruimen. Dat duurde enkele uren, ook omdat sommige deuren geforceerd moesten worden. Aansluitend heeft de brandweer in alle 160 woningen gecontroleerd op koolmonoxide.

Sommige bewoners hadden moeite om het gebouw uit te komen. Bewoonster Ania zegt tegen RTV Rijnmond dat ze er eerst niet uit kon. "Het was vreselijk. De deur van het trappenhuis waar ik eigenlijk naar beneden had moeten gaan, is kapot. Ik kon er niet uit. Dus ik moest omlopen naar de andere kant van het gebouw." De brandweer gaat de defecte vluchtdeur onderzoeken.

De bewoners van de twintigste etage moesten uren op hun balkon blijven. Door de rookontwikkeling konden zij niet meer naar beneden.

Slaapplaatsen

Het gros van de 203 bewoners van de flat heeft de nacht doorgebracht bij vrienden of familie. Voor zo'n twintig mensen hebben hulpdiensten en gemeente een slaapplaats geregeld.

De geforceerde deuren worden in samenwerking met de woningcorporatie hersteld, zegt Van der Linden.

STER reclame