Het staatsbezoek van het koninklijk paar in vogelvlucht

Lissabon was de afgelopen drie dagen in de ban van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Of tenminste, op de plekken waar het koningspaar was. Daar stonden meestal veel mensen te zwaaien en foto's te maken.

Het was opvallend hoe benaderbaar Willem-Alexander en Máxima de afgelopen drie dagen waren. Er was uiteraard genoeg beveiliging aanwezig, maar op verschillende momenten liep het koningspaar gewoon tussen de mensen.

Sommigen waren zelfs speciaal voor het bezoek naar Lissabon gekomen, zoals Kees Schreur en Fatima Rodrigues uit Pijnacker. Zij hadden het programma goed bestudeerd en grepen woensdag hun kans in het museum van oude kunsten, waar koning en koningin een tentoonstelling van Rembrandt openden.

Ik riep gisteren naar haar en toen zwaaide ze naar me.

Fatima Rodrigues

Ze kwamen midden in de entourage terecht en raakten daardoor in gesprek met ministers Koenders en Ploumen. Maar het doel was een foto met Máxima, zei Fatima, die een dag eerder ook al de welkomstceremonie had gezien. "Ik riep gisteren naar haar en toen zwaaide ze naar me." Maar een foto met de koningin zat er niet in.

Voor de inwoners van de Portugese hoofdstad zal het staatsbezoek geregeld meer last dan plezier met zich hebben meegebracht. Zij lieten hun ongenoegen weten over het verkeersinfarct dat de koninklijke stoet in de smalle straatjes veroorzaakte. Waar heb je anders een claxon voor?

Verslag doen van een staatsbezoek bestaat voor een groot deel uit wachten. De bus levert het journaille af ruim voordat het koningspaar ergens aankomt. En we mogen lang niet bij alles aanwezig zijn.

Maar we zijn niet de enigen die moeten wachten. Ook de meegereisde bewindslieden zijn altijd eerder dan koning en koningin. En dan doen ze wat ieder ander doet: ze checken rustig even hun telefoon totdat Willem-Alexander en Máxima in aantocht zijn.

Is het koningspaar eenmaal gearriveerd, dan gaat het programma in een moordend tempo door. Zo'n staatsbezoek bestaat eigenlijk uit een groot aantal mini-bezoekjes: inspectie van de erewacht, een kranslegging, gesprek met de president, rondleiding door het parlement, bezoek aan het stadhuis, een wandeling door achterstandswijken, aanschuiven bij het staatsbanket en dat is dan nog maar dag 1.

Vlaggetje van de koning

Tijdens het bezoek vielen kleine dingen het meest op. Zoals dat koningin Máxima handschoenen draagt, ook al is het buiten 30 graden. Dat er een cellofaantje over de rode loper zit, zodat hij brandschoon blijft. En het vlaggetje op de auto van de koning wordt vlak na vertrek verwijderd, omdat die er anders af vliegt op de snelweg.

Na drie dagen Portugal in razende vaart zit dit staatsbezoek er op. Het koningspaar keert nu terug maar Nederland. Morgen wacht alweer een druk programma. Willem-Alexander ontvangt dan onder andere Kamervoorzitter Arib en Mark Rutte in zijn hoedanigheid als formateur om te spreken over de formatie.

STER reclame