Sieraden uit het vrouwengraf
NOS NieuwsAangepast

Sieraden van over de hele wereld in graven van gewone boeren gevonden

Amateurarcheologen hebben in Uden een grafveld ontdekt dat meer duidelijk maakt over de eerste bewoners van Noord-Brabant na de Romeinse tijd. "Het is echt geweldig om zo'n vondst te doen. Eigenlijk begint nu pas tot me door te dringen hoe bijzonder dit is", zegt vrijwilliger Hanneke van Alphen.

De graven van 1500 jaar oud werden drie jaar geleden door de werkgroep Archeologie Uden gevonden. De Universiteit Leiden deed daarna uitgebreid onderzoek naar de vondst. De bevindingen werden vandaag gepresenteerd, als startschot voor de Nationale Archeologiedagen.

1500 jaar oude spullen te zien in Uden

Er zijn dertig graven gevonden uit de Merovingische tijd, de periode 550 tot 750 na Christus. Gereedschappen, edelstenen en veel persoonlijke sieraden werden aangetroffen.

Munten in de mond

In de mond van de overledenen troffen de onderzoekers gouden munten aan. "Het was al een oude traditie om de overledenen een munt mee te geven voor de overtocht naar het rijk van de voorouders," zegt Fokko Kortlang. Als archeoloog coördineerde hij de opgraving vanuit de gemeente.

In het graf van een vrouw zaten sieraden die van ver weg kwamen. "Een kralensnoer uit wat we nu als Turkije kennen en uit het Mediterrane gebied." Dat laat zien hoe bijzonder deze vondst is, volgens Kortlang. "Dat simpele boeren met hun akkertje met vee een grote band hadden met aristocratische elite."

Leerlingen van groep 7 helpen bij het onthullen van de schat

In Dalfsen werden in 2015 graven gevonden die nog ouder zijn dan deze, namelijk 5000 jaar oud. Die kwamen uit de tijd van de hunebedbouwers. Toch blijft deze vondst erg bijzonder, volgens Kortlang. "Juist omdat we niet veel weten uit die periode na Dalfsen. Het zijn juist deze kolonisten die betrokken waren bij de vorming van het Frankische Rijk rond 800, toen Karel de Grote aan de macht was."

Deze vondsten kunnen ons iets vertellen over hoe het Europa dat we kennen is ontstaan. Uden was de 'gateway to Europe' was, voegt Karen Pleunis toe. Zij is woordvoerder van de provincie Noord-Brabant en organiseert de presentatie van de vondsten.

Het mannengraf

De vondsten worden tentoongesteld in het Museum voor Religieuze Kunst in Uden als aftrap van de Nationale Archeologiedagen. Vanaf morgen zijn er in het hele land activiteiten om archeologie onder de aandacht te brengen.

De Universiteit Leiden gaat verder wetenschappelijk onderzoek doen naar deze vondst, met name naar de herkomst en contacten van de vroegste bewoners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl