NOS NieuwsAangepast

Na de VS stapt ook Israël uit de Unesco

Behalve de VS bereidt ook Israël een vertrek uit de Unesco voor. Enkele uren nadat de Amerikanen hun vertrek hadden aangekondigd, zei premier Netanyahu dat hij dat een dappere en in morele zin juiste stap vindt.

Hij heeft zijn ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven het vertrek van Israël uit de Unesco in gang te zetten.

Palestina

De VS is vanaf 31 december volgend jaar geen lid meer van de VN-organisatie voor cultuur, onderwijs en wetenschap.

De ambassadeur van de VS bij de VN zegt dat het beleid van Unesco "extreem gepolitiseerd" is. Als voorbeeld noemde ze het aanwijzen van de Tombe der Patriarchen en het oude centrum van Hebron tot Palestijns gebied. Dat was volgens haar een "belachelijke" actie.

Vooringenomen

Er is volgens de VS een dringende behoefte aan "fundamentele hervormingen" binnen Unesco. Anonieme medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat de organisatie last heeft van een vooringenomenheid tegen Israël.

President Obama stopte in 2011 al met het betalen van de contributie aan Unesco, nadat de organisatie had besloten om de Palestijnen volwaardig lid te laten worden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt wel betrokken te willen blijven bij Unesco, maar niet langer als lid.

'Verlies'

Unesco zegt het vertrek van de Amerikanen zeer te betreuren. Directeur-generaal Bokova spreekt van "een verlies voor de VN-familie". Dat ook Israël zich terugtrekt, was op dat moment nog niet bekend.

Volgens Bokova betekenen Unesco en de VS nu meer voor elkaar dan ooit. "De opkomst van gewelddadig extremisme en terrorisme vraagt om nieuwe langetermijnoplossingen voor vrede en veiligheid."

Eerder

Het is niet de eerste keer dat de VS uit Unesco stapt. In de jaren tachtig trok het land zich terug uit de organisatie, omdat de regering vond dat er slecht werd bestuurd en dat Unesco politieke doeleinden nastreefde. In 2003 keerde de VS terug.

Unesco is onder meer verantwoordelijk voor de Werelderfgoedlijst en de verbetering van onderwijs voor meisjes in landen met veel armoede. Unesco is ook betrokken bij projecten over persvrijheid en de Holocaust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl