Facebook-enquête: Koeman moet nieuwe bondscoach worden

Aangepast
Ronald Koeman Getty

Formeel heeft bondscoach Dick Advocaat nog een contract met de KNVB voor twee wedstrijden. Oranje speelt voor het eind van jaar nog twee vriendschappelijke duels. Advocaat zit dan op de bank.

Opmerkelijk genoeg sloot hij dinsdag na de laatste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden een nieuwe verbintenis niet uit. "Ik doe net als Louis van Gaal en zeg nooit nooit. Ik neem afscheid, maar nog niet. Ik ben er sowieso nog een maand. De KNVB moet nu zorgen dat ze met een goede kandidaat komen."

Ronald Koeman

Volgens de bezoekers van de Facebook-pagina van NOS Sport moet Ronald Koeman de nieuwe bondscoach worden. Hij krijgt bijna 40 procent van alle stemmen. Na het WK in 2014 was Koeman al nadrukkelijk in beeld, maar toenmalig directeur betaald voetbal Bert van Oostveen koos destijds voor Guus Hiddink.

Er is alleen, behalve wat oud zeer over die beslissing, nog een probleem: Koeman staat onder contract bij Everton. De KNVB zou geholpen kunnen worden door de ontwikkelingen bij de Engelse club de komende weken. Everton bivakkeert in de Premier League op de teleurstellende zestiende plaats en dus staat de positie van de Nederlandse trainer onder druk in Liverpool.

Thomas Tuchel AFP

Op de tweede plaats in de poll staat 'een buitenlandse trainer'. Meer dan ooit wordt er gesproken over iemand van buitenaf aan het roer bij het Nederlands elftal. Vooral Duitse coaches worden veel genoemd.

Thomas Tuchel, oud-trainer van Borussia Dortmund, is de naam die het vaakst opduikt. Ten opzichte van Koeman heeft Tuchel één groot voordeel: de Duitser heeft sinds deze zomer geen club meer.

Topscout Piet de Visser ziet in de huidige bondscoach van Duitsland, Joachim Löw, de gedroomde kandidaat. Löw heeft nog een contract tot medio 2020 bij de Duitse bond en gaat sowieso voor prolongatie van de wereldtitel met Die Mannschaft. Een vertrek naar Oranje kan dus pas na het WK van volgend jaar. De vraag is of zijn komst erg realistisch is. Löw is ook kandidaat om volgend jaar coach te worden van Bayern München.

Klinsmann

Andere buitenlandse trainers die in verband gebracht worden met het Nederlands elftal zijn de werkloze Jürgen Klinsmann en de Belg Michel Preud'homme.

Frank de Boer bezet in de enquête de derde plaats. Net als Tuchel is De Boer direct beschikbaar. De Boer begon dit seizoen in de Premier League bij Crystal Palace, maar moest al snel het veld ruimen na tegenvallende resultaten.

STER Reclame