'Oranje moet zich aanpassen en wachten op nieuw talent'

Aangepast
Marc Degryse NOS

Het is nog niet zo heel lang geleden dat het Belgische voetbal in een diepe crisis verkeerde. Van 2004 tot en met 2012 werden vijf eindtoernooien op rij misgelopen. Zo erg is het met het Nederlands elftal nog niet, maar dat er bij Oranje iets moet gebeuren, is duidelijk.

Hoe zijn de Rode Duivels uit hun voetbalcrisis gekomen en wat kan Nederland daarvan leren? Marc Degryse, 63-voudig Belgisch international, oud-speler van onder meer PSV en tegenwoordig voetbalanalist, heeft wel een paar tips.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Marc Degryse: Oranje moet zich bescheiden opstellen

"Jullie moeten in de eerste plaats anders gaan denken", stelt Degryse. "Als je de kwaliteiten niet hebt, moet je niet de pretentie hebben om de Nederlandse voetbalschool aan de wereld te willen tonen. Je moet je bescheiden opstellen, bijna vanaf nul beginnen met een nieuwe groep en een nieuwe bondscoach. Vanuit een goede organisatie zorgen dat er resultaten komen. En dan zullen er wel weer nieuwe talenten komen bovendrijven."

Want die talenten, waar België een overschot aan lijkt te hebben, die zijn er momenteel niet bij Oranje. "Daar moet je geen zware gedachten of ideeën achter zoeken", meent Degryse. "Dat talent wordt geboren en staat op. Het is niet zo dat die talenten door een geniale opleiding tot ontbolstering zijn gekomen."

Wereldkampioen navelstaren

De Belgische krant De Standaard omschreef het wellicht treffend. 'Oranje, wereldkampioen navelstaren' was de kop boven een artikel. "Voetbalanalisten buitelen over elkaar om de teloorgang van Oranje te duiden. Waarom nemen ze geen genoegen met de simpele vaststelling dat ze opgescheept zitten met een zwakke generatie voetballers?", aldus de krant.

NOS

"Je moet spelen naar de kwaliteiten van je spelers en daar het systeem op toepassen", stelt Degryse. De laatste bondscoach die dat deed was Louis van Gaal, die in 2014 met Oranje derde werd op het WK in Brazilië.

"Van Gaal had een systeem gevonden om die jongens tot hun recht te laten komen. Met een ongelooflijk resultaat. Dat was een noodoproep. Vanaf dat WK hebben ze bij de bond toch wel wat verkeerde beslissingen genomen."

Plak- en knipwerk

"Met alle respect: Guus Hiddink en Dick Advocaat zijn toptrainers met een fantastische carrière achter de rug. En Danny Blind is wat mij betreft geen bondscoach. Je moet op een gegeven moment vernieuwen. Het is nu al vier jaar dat je verliest met plak- en knipwerk."

Marc Degryse als Rode Duivel in 1996 ANP

Nederland is blijven stilstaan met het systeem, meent de Belg. "Het voetbal is de afgelopen 25 jaar enorm geëvolueerd. De Hollandse School is verouderd."

Dat zag Degryse met eigen ogen bij de met 4-0 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. "Nederland is daar gaan spelen met het idee: we kunnen daar ons mannetje wel staan. Maar Nederland stond erbij en keek ernaar. Of 4-3-3 zelfmoord is? Als je de spelers niet hebt wel, ja."

België had in de jaren tachtig en negentig ook een mindere generatie, maar slaagde er toch in om zich te plaatsen voor eindtoernooien door een goed systeem te kiezen, aldus Degryse. "Nederland zal zich moeten aanpassen. Als je toch naïef blijft voetballen, kan het nog wel een tijdje duren voor je weer een toernooi gaat halen."

STER Reclame