IJslander omarmt handbaltalent op weg naar EK 2020

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

IJslander Richardsson wil oogsten met handballers

Het doel is helder: over niet al te lange tijd moet het Nederlands mannenhandbalteam even populair zijn als de vrouwelijke succesformatie. De IJslander Erlingur Richardsson is de coach die dat moet bewerkstelligen.

Richardsson krijgt in elk geval drie jaar de tijd om te bouwen aan een team dat internationaal een rol van betekenis kan spelen. In 2020 staat het EK op het programma. Dat is voor het Nederlands handbalverbond NHV een belangrijk meetpunt.

Schoolhoofd

De 45-jarige Richardsson zal zijn functie van bondscoach combineren met zijn werk op IJsland als hoofd van een school. "Ik heb erg veel plezier in mijn werk op school. Ik kan er niet zomaar een jaar tussenuit, al had ik dat misschien wel gewild."

Als coach van de IJslandse juniorenploeg maakte hij al eens kennis met het Nederlandse handbal. "Ze hadden met de lichting van 1992 een enorm talentvolle ploeg. Ik volg de Nederlandse vrouwen natuurlijk en overal is bekend dat het sportklimaat hier geweldig is. In de ploeg zitten een paar grote talenten. Daarom kijk ik er bijzonder naar uit om hier te gaan werken."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Paul van Gestel: we mikken op de lange termijn

Paul van Gestel, technisch directeur van het NHV, begrijpt dat Richardsson tijd nodig heeft om zijn taak te kunnen volbrengen "We hebben Erlingur aangesteld voor de lange termijn. Het gaat niet om de wedstrijd van morgen, maar om het EK van 2020. Dan moeten we er staan en presteren."

De vorige bondscoach, Joop Fiege, vertrok omdat hij vond dat het mannenhandbal niet serieus genoeg werd benaderd. Van Gestel bestrijdt die visie. "Als je de programma's ziet van zowel het mannenteam als de junioren, dan is dat enorm gegroeid. Maar je moet het de tijd geven. Dat gaan we nu doen."

STER Reclame