Koningin Elizabeth legt geen krans bij dodenherdenking

Aangepast
Koningin Elizabeth liep in 2015 nog wel met de krans naar het oorlogsmonument EPA

De Britse koningin Elizabeth zal dit jaar geen krans leggen bij de herdenking van de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Londen. De 91-jarige vorstin volgt de plechtigheid voor het eerst in de geschiedenis vanaf het balkon.

Volgens Buckingham Palace wil de koningin tijdens de ceremonie op 12 november graag naast haar echtgenoot prins Philip (96) zitten. Haar zoon prins Charles zal in haar plaats een bloemenkrans leggen bij het oorlogsmonument in de straat Whitehall.

Britse media schrijven dat de kranslegging mogelijk fysiek te zwaar is geworden voor Elizabeth vanwege haar hoge leeftijd. Het is gebruikelijk dat de koningin een stukje met de krans loopt, buigt om die neer te leggen en vervolgens achterwaarts terugloopt.

Overlaten

De vorstin vermindert haar werklast geleidelijk. In 2015 werd de ceremonie al ingekort, zodat de koningin, prins Philip en de veteranen minder lang hoefden te staan. De afgelopen tijd laat Elizabeth steeds meer over aan jongere leden van het Britse koningshuis.

De koningin en haar echtgenoot volgen de herdenking vanaf het balkon van het nabijgelegen ministerie van Buitenlandse Zaken. Prins Philip stopte eerder dit jaar met zijn publieke taken, maar wil nog graag bij de jaarlijkse ceremonie zijn.

STER Reclame