Rutte geeft op een bijeenkomst voor VVD-leden toelichting op het regeerakkoord ANP

VVD-leider Rutte heeft in een middelbare school in Etten-Leur zijn achterban bijgepraat over de aanstaande kabinetsplannen. Voorafgaand aan de bijeenkomst zei hij ietwat gespannen: "Ik wil vanavond uitleggen, de komende twee weken mensen zoeken voor alle posten en dan aan het werk!''.

Enkele honderden VVD-leden konden de demissionair en aanstaand premier vragen stellen over het gisteren gepresenteerde regeerakkoord. Er waren vragen over de aangekondigde maatregelen die huizenbezitters raken en over de btw-verhoging.

Rutte legde nog eens uit dat het nieuwe kabinet de belastingen ingrijpend wil hervormen en de lasten voor de burgers verlaagt. Een deel daarvan wordt betaald door het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9 procent.

'Platte kritiek'

De linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA hebben vandaag de krachten gebundeld tegen deze btw-verhoging.

"De kritiek is platte retoriek als je er niet bij vertelt dat het kabinet andere lasten juist weer verlaagt", zei Rutte. "Ik heb veel mensen vanavond gesproken die daarna zeiden: nu begrijp ik de boodschap." Wat hij tegen de drie linkse partijen wil zeggen? "Succes, want dit laat zich heel goed uitleggen."

Volgens NOS-verslaggever Ron Fresen zien de oppositiepartijen het voornemen uit het regeerakkoord als een kans om mensen te mobiliseren tegen het nieuwe kabinet.

Hij zegt dat de vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie natuurlijk hebben ingecalculeerd dat het een maatregel is waar verzet tegen komt. "Als je er in het verleden alleen al naar wees, kwam er protest."

Logisch verhaal

"De kabinetspartijen zeggen; kom maar op met je kritiek. Het regeerakkoord is juist evenwichtig en er zit een logisch verhaal achter. We maken werken meer lonend en consumptie en vervuiling duurder. Onder aan de streep pakt dat voor de meeste mensen goed uit", aldus Fresen.

Ondertussen wordt steeds meer duidelijk over het aantal ministersposten en de indeling daarvan.

Morgen staat het debat met informateur Zalm gepland in de Tweede Kamer. Rutte wordt dan benoemd tot formateur.

STER reclame