'Thomas Tuchel is de ideale bondscoach'

Aangepast
Thomas Tuchel AFP

Hoewel het contract met Dick Advocaat nog even doorloopt en de bondscoach zelf de deur naar de KNVB op een kier houdt, is het speculeren over zijn opvolging in volle gang.

De meest gehoorde naam is die van de Duitser Thomas Tuchel. Ook NOS-commentator Arno Vermeulen vindt de oud-trainer van Borussia Dortmund de ideale kandidaat.

"Hij heeft met Dortmund in de top gewerkt, is modern en komt uit de zeer succesvolle Duitse school. Met zijn 44 is hij relatief jong, een laptoptrainer noemen ze dat tegenwoordig. En in Nederland is de tijd wel rijp voor een buitenlander na de decepties met Hiddink, Blind en Advocaat."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De opties voor Oranje: Tuchel, Koeman, De Boer of toch Ten Hag

Fan van Nederland

Wat ook in Tuchels voordeel spreekt, is zijn kennis van het Nederlandse voetbal, zo zegt Vermeulen. "Hij was onlangs gastspreker op een symposium van de KNVB, daar maakte hij veel indruk. Hij heeft bijvoorbeeld veel opgestoken van de boeken van Foppe de Haan en bleek een groot fan van het Nederlandse voetbal."

Als het over Nederlandse kandidaten gaat, noemt Vermeulen vooral Ronald Koeman en Frank de Boer. "Het zou voor Nederland niet slecht zijn als het misloopt met Koeman bij Everton. Koeman heeft natuurlijk niet zo'n fijn verleden met de KNVB, maar alle mensen van toen zijn inmiddels verdwenen. Dus onmogelijk is het niet."

Clubtrainer

"Frank de Boer heeft altijd gezegd dat hij voorlopig clubtrainer wil blijven. Maar na de mislukte avonturen bij Internazionale en Crystal Palace staat hij nu misschien wel open voor de functie van bondscoach."

Erik ten Hag en Giovanni van Bronckhorst zijn volgens Vermeulen outsiders om Advocaat op te volgen.

Vermeulen verwacht dat de nieuwe technisch directeur er eerder zal zijn dan een nieuwe bondscoach. "Dat is de eerste prioriteit van de nieuwe directeur Eric Gudde, die binnenkort aan de slag gaat. Gezien zijn Feyenoord-verleden tip ik Martin van Geel voor die functie. Maar ook Fred Rutten zou een goede kandidaat zijn."

STER Reclame