Het hoofdkantoor van Kaspersky in Moskou
NOS NieuwsAangepast

'Rusland kaapte hackwapens NSA dankzij virusscanner'

Beveiligingssoftware van het Russische antivirusbedrijf Kaspersky is door Russische overheidshackers gebruikt om hacktools van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in handen te krijgen. Dat schrijft The New York Times, en The Washington Post heeft het bevestigd gekregen.

Kaspersky heeft een functie gebouwd die bestanden die zijn besmet met een virus doorstuurt naar zijn servers voor verdere analyse. Die functie zou zijn gebruikt om hackwapens van de NSA door te sluizen naar de Russische geheime dienst.

In feite zouden de Russische overheidshackers de Kaspersky-servers als een zoekmachine voor hackwapens hebben gebruikt, schrijft The New York Times. Onduidelijk is of Kaspersky daar van wist, of dat het bedrijf zelf ook slachtoffer is van een hack.

Israël

De activiteiten van de Russische overheidshackers zijn op hun beurt weer opgemerkt door de Israëlische geheime dienst, die digitaal inbrak bij Kaspersky, schrijven de Amerikaanse kranten.

De Israëliers deelden hun bevindingen twee jaar geleden met de Amerikaanse overheid. Recent besloot die om het gebruik van Kaspersky voor een groot deel, en in de toekomst mogelijk zelfs helemaal, aan banden te leggen.

Ontkenning

Kaspersky ontkent de berichtgeving in een schriftelijke reactie. "Kaspersky Lab heeft nooit hulp geboden bij cyberspionage aan welke overheid ter wereld dan ook, en zal dit ook nooit doen", aldus de Nederlandse tak van het bedrijf in een schriftelijke reactie. Kaspersky-oprichter Eugene Kaspersky zegt op Twitter dat hij geen weet heeft van medewerking aan de Russische hackers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl