Jeroen Dijsselbloem verlaat de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem tweede in korte tijd die Tweede Kamer verlaat

Demissionair minister Dijsselbloem heeft besloten zijn Kamerlidmaatschap neer te leggen. Hij schrijft dat de PvdA op dit moment kanonnen nodig heeft en dat hij niet over voldoende vuurkracht beschikt.

NOS-verslaggever Joost Vullings noemt het opvallend nieuws. "Daar hadden we geen rekening mee gehouden." Volgens hem straalde de PvdA na het reusachtige zetelverlies bij de verkiezingen in maart juist uit dat ook de oud-bewindslieden "ontzettend veel zin hadden om de oppositie in te gaan."

Vullings vindt het op zich begrijpelijk dat Dijsselbloem geen puf meer heeft om vier jaar in de Kamerbankjes te zitten. Hij heeft de afgelopen vijf jaar twee zware banen gehad als minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, en dat heeft zijn sporen nagelaten.

"Maar", zegt Vullings, "dat had je misschien toch van tevoren moeten bedenken. Nu vertrekt er alweer iemand uit de Tweede Kamer, de tweede, en dat is vrij snel na de verkiezingen."

Eerder vertrok Kamerlid Duisenberg, nummer 15 op de kandidatenlijst van de VVD, omdat hij voorzitter werd van de universiteitskoepel VSNU.

Dijsselbloem zou aanvankelijk vijfde op de kandidatenlijst van de PvdA worden. Maar hij vond die plek te laag en protesteerde met succes, bevestigde lijsttrekker Asscher tegenover de NOS. Hij werd uiteindelijk de nummer 3 op de lijst, na Asscher zelf en Kamervoorzitter Arib. Hij kreeg 51.695 voorkeursstemmen.

Overigens zijn Duisenberg en Dijsselbloem niet de eersten die voor vier jaar zijn gekozen en tussentijds vertrekken omdat ze een andere baan hebben of om politieke redenen.

Recente voorbeelden zijn oud-PvdA-leider Diederik Samsom, die vertrok toen uitdager Lodewijk Asscher de lijsttrekkersverkiezing won, en D66-Kamerlid Wassila Hachchi, die campagne wilde voeren voor de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton.

Dijsselbloem vertrekt op 25 oktober. Hij maakt zijn termijn als Eurogroepvoorzitter wel af. Uit zijn brief wordt niet duidelijk wat hij daarna wil gaan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl