2006: Robin van Persie met Wesley Sneijder en Arjen Robben ANP

Arjen Robben (33) kondigde dinsdagavond zijn afscheid bij Oranje aan. Met twee doelpunten tegen Zweden nam hij op stijlvolle wijze afscheid. Met het vertrek van Robben lijkt er een einde te komen aan een succesvolle periode van drie generatiegenoten bij het Nederlands elftal.

Robben stopt. Wesley Sneijder (33) en Robin van Persie (34) hebben hun afscheid nog niet aangekondigd, maar komen naar alle waarschijnlijkheid niet terug in de nieuwe kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap, die pas over elf maanden begint.

Robben, Sneijder en Van Persie brachten Oranje grote successen. Sinds 2003 stonden zij aan de basis van menig Oranje-feest.

Een terugblik op de succesvolle interlandcarrière van drie gezichtsbepalende spelers van Oranje.

De carrière van Robben bij Oranje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Arjen Robben: de wissel, de teen, de revanche...

Met veel misbaar ging Arjen Robben in 2004 naar de kant. Paul Bosvelt nam de plaats in van de smaakmaker van het duel met Tsjechië, dat daarna een 2-1 achterstand omboog in een 3-2 zege. Een week later schoot de pas 20-jarige Robben de beslissende strafschop binnen in de kwartfinale tegen Zweden.

Zes jaar later was Robben met de bal aan de voet op weg naar eeuwige roem in het Soccer City in Johannesburg. In de WK-finale liep hij na een uur recht op Iker Casillas af. Robben mikte links, Casillas dook naar de andere hoek. Maar via de teen van de Spaanse keeper zeilde de bal twee meter naast de goal.

Vier jaar later nam Robben revanche door Casillas twee keer te passeren in de met 5-1 gewonnen openingswedstrijd van het WK in Brazilië. Mede dankzij zijn bij vlagen briljante ingevingen schopte een al afbrokkelend Oranje het zowaar nog tot de derde plaats.

De carrière van Van Persie bij Oranje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Robin van Persie: de zweef tegen Spanje

Loodzwaar was de opdracht voor Oranje in 2006. Maar met dank aan de jonkies overleefde Nederland vrij gemakkelijk de 'poule des doods' met Servië-Montenegro, Ivoorkust en Argentinië. De wedstrijd tegen de Afrikanen werd die van Van Persie.

De aanvaller soleerde langs twee Ivorianen voordat de derde, zijn Arsenal-ploegmaat Kolo Touré, hem neerlegde. De daaruit voortkomende vrije trap knalde Van Persie kiezelhard in de bovenhoek.

Maar hét moment is natuurlijk de zweefduik in 2014. De combinatie van ingeving en uitvoering onderstrepen de genialiteit van de aanvaller. Bovendien zette 'de duik' de wedstrijd tegen regerend wereldkampioen Spanje op z'n kop en stuurde het de 'kopbal a la Bep Bakhuys' naar de vergetelheid.

De Rotterdammer is met 50 doelpunten topscorer aller tijden van Oranje.

De carrière van Sneijder bij Oranje Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Wesley Sneijder: kopbal tegen Brazilië

Kan een interlandloopbaan grootser beginnen dan die van Wesley Sneijder? Als 19-jarige middenvelder loodste hij Oranje in november 2003 in zijn derde interland met de openingstreffer en drie assists via de play-offs langs Schotland richting het EK.

Ook in 2010 nam hij Oranje bij de hand. Met als bestemming dit keer zelfs de WK-finale. Met vijf goals kroonde hij zich tot gedeeld topscorer in Zuid-Afrika. Vooral de manier waarop hij, ondanks zijn bescheiden 1,70 meter, Nederland ten koste van Brazilië naar de halve finales kopte is een moment met eeuwigheidswaarde.

De Utrechter is met 132 interlands bovendien recordinternational van Oranje.

2014: Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie met Guus Hiddink ANP

STER reclame