ANP

Actiegroep Foodwatch is een e-mailactie gestart voor het btw-vrij maken van groente en fruit. Het is een reactie op de plannen van het nieuwe kabinet om het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9 procent. Onder het lage btw-tarief vallen levensmiddelen en diensten.

De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten nemen de laatste tijd alleen maar toe, zegt Sjoerd van de Wouw van Foodwatch: "Sinds de eeuwwisseling zijn groenten 50 procent duurder geworden en fruit 41 procent. Ongezond eten wordt juist goedkoper, soms zelfs in absolute zin. Zo is suiker met 18 procent in prijs gedaald."

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eten zes op de zeven Nederlanders te weinig groente en fruit. Van de kinderen eet zelfs slechts 1 tot 2 procent voldoende groente en fruit.

De btw-verhoging is een van de meest besproken plannen van het nieuwe kabinet. Ook oppositiepartijen en werkgevers- en werknemersorganisaties spraken hun afkeur uit over de maatregel.

Actie Foodwatch

Mensen die willen meedoen aan de actie van Foodwatch kunnen via de website van de organisatie hun e-mailadres aanmelden. Dagelijks zal er een e-mail verstuurd worden naar de vier coalitiepartijen waarin zij worden verzocht de btw op groente en fruit terug te brengen naar 0 procent. Inmiddels wordt de actie door meer dan 3000 mensen gesteund.

Van de Wouw heeft goede hoop dat de actie kans van slagen heeft: "De btw-verhoging ligt onder vuur. Hier gaat zeker meer aandacht voor komen. We gaan net zo lang door met de actie tot de plannen zijn gewijzigd."

STER reclame