Een bejaarde man in een taxibusje met een rolstoel HH | Sabine Joosten

Ongeveer honderd taxichauffeurs uit heel Nederland staken vandaag met steun van vakbond FNV voor meer loon. Het gaat met name om werknemers die onder anderen ouderen en gehandicapten vervoeren.

Vanochtend is een ultimatum afgelopen dat FNV Taxi had gesteld aan werkgeversvereniging KNV Taxi. De werkgevers van de straattaxi, het vervoer voor huisartsenposten en het leerlingen- en zorgvervoer hebben niet gereageerd op de eis van 3 procent loonsverhoging.

De werknemers voeren daarom volgens de FNV 'voor het eerst in 25 jaar' actie voor een nieuwe cao. "De loyaliteit naar klanten is groot", zegt de vakbond, "daarom is het veelzeggend dat de werknemers in de branche nu wel in actie komen."

De actie is met honderd deelnemers bewust klein gehouden, zei FNV-bestuurder Minke Jansma in het NOS Radio 1 Journaal. "We willen het zorgvuldig doen. De bedrijven van wie de werknemers staken hebben we op tijd uitgebreid ingelicht over de actie om ongemakken te verkleinen."

'Ludieke actie'

De actievoerders verzamelen zich in Heteren in Gelderland, waar KNV Taxi een vergadering houdt. De stakers hebben twee poorten neergezet bij de ingang van het pand. De vraag is welke de werkgevers gaan kiezen: boven de witte poort staat 0 procent loonsverhoging en op de blauwe poort staat 3 procent. "Een perfect moment om de werkgevers letterlijk kleur te laten bekennen", aldus Jansma.

De taxichauffeurs eisen naast meer loon ook een limiet van het aantal werkonderbrekingen. Nu is het nog zo dat werknemers meerdere keren per dag onbetaald naar huis of naar de standplaats worden gestuurd. Volgens de vakbond wordt zo gesjoemeld met uren en moet dat veranderen.

STER reclame