De Salvator Mundi van Da Vinci bij de onthulling van het werk in veilinghuis Christie's AFP
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Christie's veilt 'herontdekt' Christus-portret van Da Vinci

Bij veilinghuis Christie's in New York wordt volgende maand een recent herontdekt meesterwerk van kunstenaar Leonardo Da Vinci geveild. Het veilinghuis heeft bekendgemaakt dat de Salvator Mundi, een portret van Christus dat Da Vinci rond 1500 zou hebben geschilderd, in de verkoop gaat.

Op het schilderij, vertaald De verlosser van de wereld, is een portret van Jezus te zien in een blauw met rood gewaad met in zijn hand een glazen bol. Zijn gezicht lijkt veel op dat van de vrouw die in het beroemde Mona Lisa-portret van Da Vinci is verbeeld. Het werk wordt dan ook door sommigen 'de mannelijke Mona Lisa' genoemd.

Van de Renaissance-schilder zijn minder dan 20 werken bewaard gebleven. De waarde van de Salvator Mundi wordt geschat op 100 miljoen dollar, ongeveer 85 miljoen euro. Volgens Alan Wintermute, die bij Christie's verantwoordelijk is voor schilderijen van oude meesters, is het werk "de heilige graal van kunstontdekkingen". "Er is nog nooit zoiets verkocht."

45 pond

De geschatte waarde van 100 miljoen dollar is duizelingwekkend veel hoger dan de vorige keer dat het schilderij verkocht werd: toen het in 1958 werd geveild, werd er 45 pond voor betaald. Toen was niet bekend dat het ging om een Da Vinci, mede doordat het gezicht en het haar van Christus was overgeschilderd. Dat werd vroeger wel vaker gedaan, zegt Wintermute.

In 2005 kocht een Europese verzamelaar het kunstwerk van een Amerikaan. Na een restauratie van zes jaar werd duidelijk dat het om een echte Da Vinci ging. Dat is bijzonder: de laatste keer dat een werk van de schilder werd ontdekt, was in 1909. De Salvator Mundi zat eerder in de verzameling van koning Karel I van Engeland, maar na 1763 leek het werk verdwenen.

Toen het schilderij in 2011 in de National Gallery in Londen werd tentoongesteld, sprak de directeur van het museum van "een nog groter feit dan de ontdekking van een nieuwe planeet". Voor de verkoop wordt de Salvator Mundi eerst nog tentoongesteld in Hong Kong, San Francisco en Londen.

De Sixty Last Suppers van kunstenaar Andy Warhol AFP

Op dezelfde veiling wordt ook Sixty Last Suppers van Andy Warhol verkocht, een serie van zestig zwart-wit afdrukken van Het Laatste Avondmaal van Da Vinci. Dat werk, het laatste voor Warhols dood, heeft een geschatte waarde van zo'n 50 miljoen dollar.

STER reclame