Voortvluchtige mede-oprichter Satudarah op 'most wanted'-lijst

Leden van Satudarah EPA

De politie heeft een van de oprichters van motorclub Satudarah op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Het gaat om de 52-jarige Michel Boer. Hij wordt gezocht wegens het leiden van een criminele organisatie die zich bezighoudt met wapenhandel, drugshandel, geweld en afpersing.

Twee weken geleden deed de politie meerdere invallen bij Satudarah, onder andere in clubhuizen in Beverwijk en Apeldoorn. Bij de acties werden drie landelijke kopstukken van de motorclub gearresteerd.

Voortvluchtig

Een vierde Satudarah-leider, mede-oprichter Michel Boer, kon niet worden aangehouden en is sindsdien voortvluchtig. Via zijn advocaat heeft Boer inmiddels laten weten dat hij niet van plan is om zich aan te geven.

De politie heeft hem daarom op de Nationale Opsporingslijst gezet. In het tv-programma Opsporing Verzocht werden vanavond tips gevraagd over zijn verblijfplaats.

Zwaar mishandeld

Ook liet de politie beelden zien van een ernstig mishandeld Satudarah-lid. De man werd begin maart zwaargewond uit een auto gezet bij het ziekenhuis in Geldrop. Hij was er zo ernstig aan toe dat hij in coma raakte.

Volgens de politie heeft de man de mishandeling ternauwernood overleefd. Hij wil tot op de dag van vandaag niet vertellen wat er is gebeurd.

Zwijgplicht

De politie vermoedt dat het slachtoffer door zijn eigen clubgenoten is toegetakeld. Volgens de politie is er regelmatig sprake van geweld binnen Satudarah. Leden die de motorclub willen verlaten, zouden in elkaar worden geslagen. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat meerdere leden uit de club willen stappen, maar niet durven uit angst voor represailles.

In de uitzending van Opsporing Verzocht vertelde een onherkenbaar gemaakt ex-lid van Satudarah dat er een zwijgplicht geldt binnen de motorclub. Op de vraag waarom ex-leden niet alsnog naar buiten treden met hun verhaal, zei de man dat zoiets leidt tot geweld. "Niemand wil eindigen in een kofferbak."

Satudarah werd in 1990 opgericht en telt zo'n duizend leden in Nederland. De motorclub heeft 32 chapters en is ook in het buitenland actief. Het Openbaar Ministerie wil proberen de club te laten verbieden.