NPO akkoord met overstap Mieke van der Weij en Peter de Bie naar MAX

Aangepast
ANP

Presentatoren Mieke van der Weij en Peter de Bie stappen met de wekelijkse zaterdagochtendshow Nieuwsshow over naar Omroep MAX als het aan de NPO ligt. De NPO wil het programma graag op de zaterdagochtend op NPO Radio 1 behouden. Omroep AVROTROS dreigde eerder met een rechtszaak als het programma verhuist naar MAX.

Van der Weij en De Bie presenteerden tot eind augustus samen de Nieuwsshow voor de AVROTROS, maar na een vertrouwensbreuk stelde de omroep De Bie op non-actief. Van der Weij zei na zijn gedwongen vertrek in 2018 niet terug te willen keren. Ze is het oneens met de keuze voor presentator Jan Mom als vervanger van De Bie.

MAX-directeur Jan Slagter maakte kort daarna bekend dat hij het duo samen naar zijn omroep wilde halen. Hij wil een vergelijkbaar programma als de Nieuwsshow maken met de twee. "Ze mogen niet uit elkaar gehaald worden", zei hij toen.

'Ordinaire diefstal'

De AVROTROS was niet blij en dreigde met een rechtszaak. De omroep zei in gesprek te gaan met de raad van bestuur van de NPO. Voorzitter Ed Nijpels van de Raad van Toezicht van AVROTROS noemde het plan van Slagter toen "ordinaire diefstal binnen het publieke bestel".

Morgen komt de AVROTROS met een reactie op het voornemen van de NPO.

Andere wijzigingen

De overstap van De Bie en Van der Weij is niet de enige voorgenomen wijziging op de radio. Dj Rob Stenders moet komend jaar opnieuw een middagprogramma in de zendtijd van BNNVARA op NPO Radio 2 krijgen. Annemieke Schollaardt, die in die zendtijd nu een programma maakt van de AVROTROS, zou dan verschuiven naar een avondprogramma tussen 20.00 uur en 22.00 uur.

De voorstellen van de NPO zijn nog niet definitief. Omroepen mogen nog alternatieven voorstellen.

STER Reclame