Hoofdeconoom Maurice Obstfeld (r) bij de presentatie van de halfjaarlijkse prognose
NOS Nieuws

IMF: wereldeconomie groeit, maar fundament is broos

De wereldeconomie is tien jaar na het begin van de mondiale economische crisis bezig met een herstel, maar dat is geen reden tot al te veel optimisme. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook, die dinsdag werd gepresenteerd.

De wereldwijde economische groei stijgt volgens het IMF dit jaar met 3,6 procent en in 2018 met 3,7 procent. Iets meer dan het IMF afgelopen juli voorspelde. Het zou de sterkste wereldwijde economische groei betekenen sinds 2011. Vorig jaar was er sprake van een groei van 3,2 procent.

Waar de groei in 2017 vooral gedragen wordt door sterke economieën, nemen opkomende markten - vooral sub-Sahara Afrika - in 2018 een toenemend aandeel voor hun rekening.

Geen reden tot achterover leunen

Toch waarschuwt het IMF politici om niet achterover te leunen, omdat het economische herstel mogelijk tijdelijk is: "Het vooruitzicht voor de middellange termijn is in grote delen van de wereld nog altijd teleurstellend", zegt hoofdeconoom van het IMF Maurice Obstfeld. Hij stelt dat niet alle landen delen in de groei, de lonen minimaal stijgen en de inflatie in veel gevallen nog altijd onder de norm is.

Volgens Obstfeld is het implementeren van structurele hervormingen noodzakelijk voor een veerkrachtige wereldeconomie en een groei in productiviteit en investeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl