NOS NieuwsAangepast

Het zuur van Rutte III zit vooral in de zorg

De plannen van het nieuwe kabinet zijn niet voor alle sectoren goed nieuws. Hoewel er meer geld is om uit te geven wordt er op sommige posten toch bezuinigd.

Zo zet de nieuwe coalitie het beleid van demissionair minister Schippers voort om de zorguitgaven - met afstand de grootste kostenpost - te beteugelen. De ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg (ggz), de huisartsen en de wijkverpleging krijgen opnieuw te maken met een uitgavenplafond. Dat moet elk jaar 1,9 miljard euro opleveren.

Het CPB, dat de plannen door rekende, constateert dat lagere zorguitgaven leiden tot "minder zorg of zorg van slechtere kwaliteit". Overigens gaan de uitgaven aan zorg niet daadwerkelijk omlaag, maar stijgen ze minder snel.

Inkoop medicijnen

Ook naar de inkoop van medicijnen gaat minder geld (460 miljoen per jaar). Rutte III wil dat vooral bereiken door minder te betalen aan farmaceuten bij de inkoop van medicijnen.

Met de maatregelen speelt het kabinet geld vrij om de zorg in verpleeghuizen te verbeteren. Daar gaat 2,1 miljard euro naartoe, zoals al eerder bekend werd.

De NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, is teleurgesteld. "De ziekenhuiszorg komt er in het nieuwe regeerakkoord niet goed vanaf. We zijn bezorgd dat dit leidt tot minder of lagere kwaliteit van zorg." De ziekenhuizen zeggen bang te zijn dat ze door het uitgavenplafond minder kunnen investeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl