De Amsterdamse gemeenteraad heeft in een speciale zitting burgemeester Eberhard van der Laan herdacht, die vorige week donderdag overleed. De raad hield een moment stilte en stadsdichter F. Starik droeg het afscheidsgedicht voor dat hij voor Van der Laan heeft gemaakt.

Locoburgemeester Kajsa Ollongren zei in een toespraak onder meer "onze zo geliefde burgemeester is er niet meer. Amsterdam heeft zijn burgervader verloren. Van de Kinkerbuurt tot de koning, iedereen is bedroefd".

Gemeenteraad eert overleden Van der Laan

Ollongren roemde onder meer zijn tomeloze energie, zijn verantwoordelijkheidsgevoel en zijn onorthodoxe aanpak. Ze zei onder meer dat Van der Laan zo goed kon benoemen wat er in de stad speelde. "Hij raakte eigenlijk altijd de juiste snaar", zei ze.

Van der Laan heeft nog één advies gegeven, zei de locoburgemeester: "Zorg goed voor de stad en elkaar. Eberhard, dat gaan we doen."

Plaatsvervangend voorzitter van de raad, Emre Ünver, zei over Van der Laan: "Laat hem een inspiratiebron zijn voor ons allemaal en laten we met elkaar werken aan een Amsterdam zoals het hoort: heldhaftig, vastberaden en barmhartig. Zoals Eberhard."

STER reclame