Ajax wint ruim bij Anderlecht

Ajax heeft in de tweede ronde van de Europa League uitstekende zaken gedaan.

De Amsterdammers wonnen in Brussel met 3-0 van RSC Anderlecht, dat nog nooit van een Nederlandse club verloren had. Volgende week is in de Arena de return.

Beide ploegen schotelden het publiek een boeiend duel voor, waarin een hoog tempo gehanteerd werd. Het spel golfde op en neer en het aanvallende spel leverde veel gevaar voor beide doelen op.

Maarten Stekelenburg redde voor rust bij kansen voor Romelu Lukaku, Matias Suarez en Mbark Boussoufa en zag bovendien Kanu van dichtbij falen. Aan de overzijde verzuimden Mounir El Hamdaoui en Miralem Sulejmani te scoren, maar Toby Alderweireld kopte uit een hoekschop wel raak.

Gemiste penalty

Anderlecht begon sterk aan de tweede helft, zette Ajax even flink onder druk, maar de kampioen van België sprong slordig met de kansen om. Eerst kopte Guillaume Gillet naast en vervolgens schoot Marcin Wasilewski vanaf de stip over het Amsterdamse doel nadat Eyong Enoh met een onhandige actie Boussoufa omver had gelopen.

Uit een van de tegenstoten was Ajax wel trefzeker; Alderweireld stuurde Christian Eriksen weg en na halfslachtig ingrijpen van doelman Silvio Proto kon de Deen simpel afronden. Kort daarna maakte El Hamdaoui nog 3-0. De spits, die even daarvoor een grote kans gemist had, scoorde op aangeven van Siem de Jong.

Anderlecht, dat voor deze wedstrijd al 840 minuten geen tegendoelpunt had gekregen, zette daarna nog wel aan, maar Ajax kwam niet meer in de problemen.

"Goed blijven combineren"

"Dit moet toch heel veel vertrouwen geven", glunderde Ajax-trainer Frank de Boer. "Zeker in de tweede helft zijn we goed met de ruimte omgesprongen. Natuurlijk was het lekker dat zij bij een achterstand van 1-0 een strafschop misten. Maar we zijn daarna goed blijven voetballen en combineren en hebben twee goede goals gemaakt. Daar ben ik heel tevreden over."

Ajax heeft volgende week voor eigen publiek tegen Anderlecht een ticket voor de achtste finales van de Europa League voor het grijpen. "Toch zullen we opnieuw alles moeten geven", hield De Boer niettemin een slag om de arm. "Doen we dat niet, dan blijven we kwetsbaar."