ANP
NOS NieuwsAangepast

Vliegveld Eelde wil drones de ruimte geven

Groningen Airport Eelde wil drones de ruimte geven. Het vliegveld gaat onderzoeken of vliegtuigen en drones tegelijkertijd kunnen vliegen, zonder dat er steeds speciale toestemming moet worden gevraagd.

Drones kunnen dan worden gebruikt om medicijnen naar de Waddeneilanden te brengen, inspecties uitvoeren bij windmolens of bij andere toepassingen, bijvoorbeeld voor de landbouw.

Testen

Groningen Airport Eelde wil volgend jaar met testen beginnen. "Een van de eerste stappen die we nemen, is het zichtbaar maken van een drone op de radar", zegt Onno de Jong van Groningen Airport Eelde. "Stap voor stap onderzoeken we hoe we drones veilig kunnen integreren."

Op kleinere vliegvelden in Nederland, zoals in Twente en op Woensdrecht, wordt al langer met drones gevlogen. Dat zijn vliegvelden met minder verkeer, waar geen vertegenwoordiger van de Luchtverkeersleiding Nederland of de militaire luchtverkeersleiding in de verkeerstoren zit.

Drone-markt uitbouwen

Het initiatief voor het noordelijke vliegveld komt van de provincie Drenthe, die voor de oprichting van een DroneHub heeft gezorgd. Daarin zitten bedrijven, instellingen en overheden die gaan werken aan de inzet van drones.

"Het is van belang dat regelgeving in een vroeg stadium betrokken is bij innovatieve ontwikkelingen in de markt", vertelt gedeputeerde Henk Brink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl