ANP
NOS NieuwsAangepast

1,6 miljoen verdwenen bij ontwikkelingsorganisatie

Bij AWEPA, een organisatie van Europese (oud-)parlementariërs die de democratie in Afrika ondersteunt, is 1,6 miljoen euro verdwenen. De financiële man van de organisatie is spoorloos verdwenen. De waarnemend directeur heeft het faillissement aangevraagd.

De Association of European Parlementarians with Africa heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam. De afgelopen twee jaar gaf minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking een half miljoen euro subsidie aan de organisatie. In de vijf jaar daarvoor ging het om negen miljoen. Ook andere Europese landen en de Europese Commissie geven geld.

Ongewenst en onaanvaardbaar

Ploumen is geschrokken van de berichten. "Er lijkt sprake te zijn van ernstig mismanagement of fraude." Op haar verzoek vindt er een forensisch accountantsonderzoek plaats. Alle mensen die werken bij de kantoren in Afrika zijn ontslagen.

"Dit is zeer ongebruikelijk, totaal ongewenst en onaanvaardbaar", laat de minister weten. Ze sluit niet uit dat ze geld gaat terugvorderen of aangifte gaat doen. Dat hangt af van de resultaten van het onderzoek.

Tutu

AWEPA bestaat sinds 1984. Een van de drie oprichters was Jan Nico Scholten, voormalig Kamerlid van het CDA. Op dit moment zijn namens Nederland twee oud-Kamerleden lid: Marrit Maij van de PvdA en Ingrid de Caluwé van de VVD. Jan Nico Scholten zit nog steeds in de Adviesraad, samen met onder anderen de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Tutu.

Volgens minister Ploumen hebben programma's van AWEPA de afgelopen jaren goede resultaten behaald. In West-Afrika zette de organisatie zich in om vrouwenbesnijdenis tegen te gaan. In zuidelijk Afrika richtte de AWEPA zich op uitbanning van het kindhuwelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl