NOS NieuwsAangepast

Ook een koning die 400 jaar dood is, mag je in Thailand niet beledigen

Een 85-jarige Thai moet mogelijk de cel in voor het beledigen van een koning die ruim 400 jaar geleden aan de macht was. Hij verscheen vandaag voor de militaire rechtbank in Bangkok en wordt aangeklaagd voor majesteitsschennis.

Hoogbejaarde Thai mogelijk in cel wegens beledigen dode koning

Sulak Sivaraksa zette drie jaar geleden in een toespraak op een universiteit zijn vraagtekens bij een gebeurtenis uit 1593. Hij vroeg zich af of het verhaal wel klopt, dat de Thaise koning Naresuan destijds de Birmese kroonprins doodde in een persoonlijk duel op een olifant. Deze 'veldslag om Nong Sarai' wordt nog ieder jaar herdacht.

Sulak, die zich vaker kritisch heeft uitgelaten over de machthebbers in Thailand, begrijpt niet waarom er nu nog een zaak wordt gemaakt van uitspraken die hij in 2014 deed. "Misschien mogen ze me niet, omdat ik nooit mijn mond houd. Ik spreek de waarheid. Ik moet kritisch zijn. Dat is mijn taak."

Mensen die in Thailand worden beschuldigd van majesteitsschennis, kunnen een gevangenisstraf tussen de 3 en 15 jaar opgelegd krijgen. In de wet zou niets staan over de belediging van dode koningen, maar volgens Sivaraksa's advocaat is het maar net hoe iemand de wet interpreteert.

Begrafenis

Volgens een mensenrechtenorganisatie zijn sinds het leger in 2014 aan de macht kwam in Thailand, al 138 mensen aangeklaagd voor majesteitsschennis.

Thailand maakt zich momenteel op voor de begrafenis van koning Bhumibol, die een jaar geleden overleed op 88-jarige leeftijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl