D66-leider Pechtold zegt dat iedere stem van zijn Kamerleden telt ANP

De fracties van de vier onderhandelende partijen moeten een definitief oordeel geven over het concept-regeerakkoord. "Iedere stem telt", benadrukt D66-fractievoorzitter Pechtold en Segers van de ChristenUnie spreekt over een "zware stem".

Ingewijden bevestigen het motto van het akkoord: 'Vertrouwen in de toekomst'. Het huidige, demissionaire kabinet heeft als motto 'Bruggen slaan'.

De nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft een zeer krappe meerderheid van 76 zetels. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat een kritisch Kamerlid uit een fractie stapt en de zwaarbevochten coalitie daarmee zijn meerderheid ontneemt.

Coalitieakkoord naar de fracties: 'hun stem telt zwaar'

Bij het vorige kabinet van VVD en PvdA kregen de Kamerleden naar hun gevoel een beperkte tijd om de plannen te bestuderen. Dat leidde bij sommigen tot irritatie en frustratie.

Serieus

De Kamerleden krijgen vandaag dus alle tijd om de stukken te lezen, zo wordt door alle vier partijen benadrukt. "Elk Kamerlid wordt serieus genomen. Zijn of haar mening telt vanaf het begin al mee", zegt NOS-verslaggever Xander van der Wulp.

De Kamerleden van D66 lezen de stukken op hun partijkantoor, vlak bij het Binnenhof. Ook het CDA is in het partijkantoor. De VVD-Kamerleden hebben ook het Kamergebouw verlaten: de fractie is bijeen in de voormalige raadszaal van de gemeente Den Haag. De ChristenUnie heeft gekozen voor een zalencentrum bij een Haagse kerk.

STER reclame