Een post van het Internationale Comité van het Rode Kruis in Kabul
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis schroeft hulp in Afghanistan drastisch terug

Het Internationale Rode Kruis vermindert zijn activiteiten in Afghanistan en haalt een onbekend aantal medewerkers weg uit het land. Monica Zanarelli, hoofd van het Rode Kruis in Afghanistan, zegt dat hulpverleners met steeds meer grote risico's en levensbedreigende situaties te maken krijgen. "Daarom moeten we onze aanwezigheid in Afghanistan drastisch terugschroeven."

In het noorden van het land werken ongeveer driehonderd medewerkers van het Rode Kruis. Het is nog niet duidelijk hoeveel hulpverleners het gebied verlaten, maar veel lokale medewerkers zullen werkzaam blijven.

Met name de activiteiten in het noorden van Afghanistan worden door het Rode Kruis gestopt. Daar is het aantal aanslagen door strijders van de Taliban en Islamistische Staat toegenomen. Het Rode Kruis is al meer dan dertig jaar actief in Afghanistan.

Medewerkers gedood

Eerder dit jaar legde het Rode Kruis de werkzaamheden in Afghanistan al een tijdje stil, nadat in het noorden zeker zes Afghaanse collega's waren vermoord. Buitenlandse medewerkers werden toen teruggetrokken.

Later schoot een man in dezelfde regio een fysiotherapeute van de hulporganisatie dood. "Dit soort aanslagen bemoeilijken en vertragen de hulpverlening in de conflictgebieden, omdat extra veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen", zegt het Rode Kruis nu.

Onder de mensen die worden teruggehaald, zijn geen Nederlandse hulpverleners.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl