Bewakingsbeeld van een als Zwarte Piet verklede overvaller op een benzinestation
NOS NieuwsAangepast

Onscherp bewakingsbeeld vaak onbruikbaar voor politie

De helft van de opnamen die in winkels met bewakingscamera's worden gemaakt, is onbruikbaar bij de opsporing van overvallers en winkeldieven. Dat zegt de landelijk overvalcoördinator van de politie, Jos van der Stap, naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Winkeliers schaffen vaak kwalitatief slechte camera's aan, waardoor de beelden te korrelig zijn of slecht belicht.

Ook zijn camera's nogal eens verkeerd opgehangen, zegt Van der Stap. "Dan zie je beelden waarop je alleen een petje ziet. Als de camera lager had gehangen, heb je een beter beeld van de dader."

Volgens de overvalspecialist kan de winkeleigenaar met een investering van 1000 tot 1500 euro al een veel betere camera ophangen.

Masker op

Hij pleit ook voor het bevestigen van een bewakingscamera aan de buitengevel. "Dat helpt vaak goed, omdat overvallers hun masker pas opzetten op het moment dat ze de winkel binnenkomen." De camerabeelden kunnen in de rechtszaal alleen als bewijs dienen als de rechter de overvaller duidelijk kan identificeren op de opnamen.

Uit onderzoek van het misdaadpreventiecentrum CCV blijkt dat drie van de tien winkels nog niet zijn uitgerust met een beveiligingscamera. Winkelend publiek en cafébezoekers zeggen zich veiliger te voelen in een zaak met camerabewaking.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, voorzitter van de Taskforce Overvallen, vraagt morgenavond bij Opsporing Verzocht speciale aandacht voor de bewakingscamera's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl