NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 9/10: verpleegkundigen slaan alarm en formatie op zijn eind

Goedemorgen! Verpleegkundigen slaan alarm om hun werkdruk en de gemeente Amsterdam houdt een openbare vergadering vanwege het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan.

Het wordt vandaag bewolkt en regenachtig. In de loop van de dag neemt de neerslag toe. Het wordt ongeveer 15 graden. Ook morgen is het grijs met af en toe een bui.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- De Kamerleden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie krijgen voor het eerst het concept-regeerakkoord te zien. Onderhandelaars Rutte, Buma, Pechtold en Segers hebben vanochtend nog één gezamenlijke vergadering om de puntjes op de i te zetten. Daarna is het woord aan de fracties.

- De gemeente Amsterdam houdt vanavond een speciale vergadering in verband met het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is voor iedereen toegankelijk. De gemeenteraad en locoburgemeester zullen de aanwezigen toespreken.

- In Bolivia wordt de dood van Che Guevara herdacht. De revolutionair werd 50 jaar geleden geëxecuteerd door het Boliviaanse leger en was decennialang een held voor jonge activisten. De socialistische president Evo Morales wil zijn dood groots herdenken, maar daar is niet iedereen in Bolivia het mee eens.

- De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem doet vanmiddag uitspraak tegen een 31-jarige militair van de landmacht. De man wordt ervan verdacht een vrouwelijke collega na een feestje seksueel te hebben misbruikt. In september werd achttien maanden gevangenisstraf tegen de militair geëist.

Wat heb je gemist?

- De beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, de V&VN, slaat alarm. Vanwege personeelstekort en slechte arbeidsomstandigheden zou het nieuwe kabinet direct met een noodplan moeten komen. Van de deelnemende zorgverleners zegt 85 procent dat ze het tekort aan collega's dagelijks ervaren.

Ander nieuws uit de nacht:

- Formerende partijen willen nieuwe wet om jihadgangers langer vast te houden: nu heeft het Openbaar Ministerie nog vaak moeite om bewijs te vinden voor eventuele misdaden. Dat is ingewikkeld en kost vaak veel tijd.

- Nieuw kabinet maakt einde aan dividendbelasting: daarmee moet het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker worden om zich in Nederland te gaan vestigen.

- Filmproducent Harvey Weinstein ontslagen na seksuele intimidatie-claims: hij kwam vorige week in het nieuws, omdat hij door zeker acht vrouwen wordt beschuldigd van seksuele intimidatie.

- VS en Turkije staken visumuitgifte na oppakken medewerker consulaat: dat is besloten na de arrestatie van een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanbul.

En dan nog even dit:

Epke Zonderland behaalde gisteren de zilveren medaille op de rekstok bij de WK in Montreal. "Dit voelt als een wedstrijd winnen, want ik had er ook meteen af kunnen vallen", zei Zonderland.

De Fries greep in de finale mis tijdens een vluchtelement, maar hervond in zijn oefening wonderwel de controle. "Ongelooflijk, ik wist niet wat me overkwam, daarna was het op de automatische piloot mijn oefening afmaken. Ik mag heel blij zijn dat het zo is afgelopen", zei hij glimlachend. Kijk hieronder zijn oefening terug.

Fijne dag!

Zonderland verbaast met één hand in WK-finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl