In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Gesneuvelde militairen Mali herdacht in Beneden-Leeuwen

De twee militairen die vorig jaar in Mali sneuvelden zijn vandaag herdacht. Op verzoek van de familie werd er in Beneden-Leeuwen een besloten herdenking gehouden in de Gedachteniskapel.

Daarna waren er een openbare herdenking en een stille tocht door de Gelderse plaats. Er waren ongeveer honderd militairen en veteranen aanwezig.

Op een plaquette in de kapel werden de namen van sergeant Henry Hoving en korporaal Kevin Roggeveld bijgeschreven. Op die plaquette staan nu 387 namen van omgekomen militairen.

De plaquette

De Stoottroepers, waar ook de omgekomen militairen bij hoorden, zijn een onderdeel van de landmacht. Ze ontstonden in 1944 vanuit het verzet, om de geallieerden te steunen in de strijd tegen de Duitsers.

Op de erebegraafplaats worden alle Stoottroepers begraven die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Veel van hen zijn door hun familie herbegraven, waardoor er volgens Omroep Gelderland nu nog maar drie mensen liggen. Ze worden elk jaar op de tweede zondag van oktober herdacht in en rondom de kapel.

De zaak rond de dood van de twee militairen leidde deze week tot het vertrek van minister Hennis van Defensie en Tom Middendorp, Commandant der Strijdkrachten. Oud-minister Hennis was niet aanwezig bij de herdenking.

Advertentie via Ster.nl