Willemijn de Koning | NOS

Jongeren, ouderen, mannen en vrouwen hebben in Casablanca gedemonstreerd voor de vrijlating van 300 tot 400 politieke gevangenen in het Rif-gebied. Die zitten vast sinds de politie eind mei begon met het oppakken van betogers in het Noord-Marokkaanse streek, waar al een jaar wordt gedemonstreerd voor verbeteringen en meer gelijkheid.

Aan het protest in de grootste stad van Marokko deden 1000 tot 2000 mensen mee. De betoging bestond uit een gemêleerd gezelschap en was vredig. De demonstranten droegen spandoeken waarmee ze de vrijlating van de gevangenen eisten. Velen hadden ook foto's van de gevangenen bij zich. De politie was in kleinen getale aanwezig.

Bij het protest was ook familie van de gevangenen. Een van hen was Mohamed Ahamjik, de broer van Nabil Ahamjik, die bekendstaat als de nummer 2 van de protestbeweging 'Hirak'. "Ik ben trots te zien dat deze mensen solidair zijn met onze zaak", zegt Mohamed. "De gedetineerden hebben die steun nodig om druk uit te oefenen op de staat om ze vrij te laten."

Bijna 400 demonstranten zitten nu vast. Vaak zijn ze meegenomen uit hun huizen of opgepakt op straat, buiten de demonstraties om. Het grootste deel bevindt zich in gevangenissen in de regio Al Hoceima in de Rif, waar de protesten begonnen. Vijftig man, die worden gezien als de leiders van de beweging, zitten vast in Casablanca. 37 daarvan zijn al zo'n dertig dagen in hongerstaking om zo hun vrijheid te eisen, zo ook Nabil Ahamjik.

Zelfs sterven is dan beter.

Mohamed Ahamjik over zijn broer Nabil

"Het gaat slecht met hem; hij bevindt zich in een kritieke situatie", zegt Mohamed over zijn broer. "Hij is veertien kilo afgevallen. Hij heeft een bleek gezicht en kan soms niet meer praten." Toch staat Mohamed Ahamjik achter het feit dat zijn broer de hongerstaking voortzet. "Het laat zien hoe erg de situatie is. Hij wil niet leven zonder zijn waardigheid, zoals nu. Zelfs sterven is dan beter."

De Hirak protesteert voor verbetering van de Rif, een gebied in Noord-Marokko dat economisch en sociaal achterloopt op stedelijke gebieden rond Rabat en Casablanca. De beweging vindt grote steun in heel Marokko. Geregeld tonen inwoners van grote steden die steun door te demonstreren.

'Mij interesseert het niet'

Er zijn ook Marokkanen tegen de demonstraties; bang dat hun land in een situatie terechtkomt als Libië of Syrië. Soms interesseert het ze ook niet. "Zij hebben hun recht om dit te doen en ik ben daar niet tegen, maar mij interesseert het gewoon niet", aldus een voorbijganger bij de demonstratie in Casablanca.

De demonstratie in de miljoenenstad is de eerste na een lange stilteperiode. De laatste grote demonstratie, die werd verboden, was op 20 juli in Al Hoceima. Ondanks het verbod gingen toch veel Marokkanen de straat op, maar de politie sloeg de beweging keer op keer neer met traangas, met vele gewonden en een dode tot gevolg.

STER reclame