NOS SportAangepast

Eerste WB-goud Knegt op 1.000 meter, zilver op relay

Knegt zet 1.000 meter naar zijn hand

Sjinkie Knegt heeft op de slotdag van de wereldbekerstrijd in Dordrecht goud gewonnen op de 1.000 meter. In de finale sloeg hij nu eens niet pas toe in de slotbocht, zijn handelsmerk. Al voor de laatste ronde was aangebroken, was de met veel zelfvertrouwen rondrijdende routinier vanaf de derde plaats doorgeschoven naar de eerste.

"Ik had de macht in de benen om al eerder naar de leiding te rijden", sprak een trotse Knegt, die zaterdag al zilver op de 500 meter had veroverd. "Als dat dan lukt, is dat mooi meegenomen. Ik ben hier ontzettend blij mee."

Het was voor het eerst dat Knegt, die de Canadees Samuel Girard en de Zuid-Koreaan Seo Yi-ra naar zilver en brons verwees, een WB-zege boekte op de 1.000 meter. Hij was wel al vier keer de beste geweest op de 1.500 meter. In Dordrecht was hij op die afstand niet verder gekomen dan de vijfde plaats.

Knegt: ik had de macht in de benen om het zo te doen

De Nederlander was op soevereine wijze tot de finale doorgedrongen. In zijn kwartfinale kwam hij met twee handjes op de rug als eerste over de streep en in de halve eindstrijd werd hij tweede nadat hij in de slotronde op ogenschijnlijk achteloze wijze zijn Canadese rivaal Charles Hamelin was gepasseerd.

Daan Breeuwsma, die zaterdag op de 500 meter hard tegen de boarding was geknald en daar een pijnlijke schouder aan overgehouden had, ging in zijn kwartfinale nog wel van start, maar dat was vooral om wereldbekerpunten te kunnen bijschrijven en als test voor de relay-finale van later op de dag.

Zilver op relay

Voor die aflossing kwam Breeuwsma inderdaad opnieuw op het ijs, samen met Knegt, Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf. In een enerverende race trok Canada uiteindelijk aan het langste eind.

Knegt slaagde er in de laatste ronde nog wel in een groot gat met de leidende formatie te dichten, maar er langskomen was zelfs voor hem te veel gevraagd. Hij kwam 0,076 tekort om Oranje aan de zevende WB-zege op dit nummer te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl