Max Verstappen
NOS SportAangepast

Lammers: een groot compliment aan het team van Verstappen

Met bewondering keek Jan Lammers naar de tweede plaats van Max Verstappen in Japan. Zowel vanwege de foutloze race van de Limburger als vanwege de sprong die het team dit jaar heeft gemaakt.

Na veertien races was Verstappen liefst zeven keer uitgevallen, door problemen met zijn motor en - toch ook - door eigen foutjes. "Bij al die keren dat hij uitviel lag Max altijd op een goede plek. Hij heeft altijd de kans gehad om races te winnen. Ik zei het al het hele jaar: niet Max heeft een probleem, maar het team heeft een probleem."

Nu lijken de grote problemen te zijn verdwenen bij Red Bull Racing. "Het team heeft veel moeten veranderen dit jaar. Door al die updates moest Red Bull zich sneller ontwikkelen dan de andere teams. Het team en de rijders verdienen allebei een groot compliment."

Verstappen en Hamilton op het podium in Japan

Verstappen kende in Suzuka een goede start: hij ging zijn teamgenoot Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel al snel voorbij. "Dat dwong Max meteen af. De bocht waar hij Vettel inhaalde, was eigenlijk helemaal geen bocht om in te halen. Maar dankzij een motorprobleem van Vettel en de besluitvaardigheid van Max kwam hij er toch langs."

Tot twee keer toe kwam Verstappen, die op plaats twee reed, in de buurt van leider Lewis Hamilton. Maar eerst was daar diens teamgenoot Valtteri Bottas en later nog Fernando Alonso die een aanval op Hamilton in de weg zaten. "Ik vind dat niet chique", zegt Lammers, "maar Max klaagt er niet over. Toch vind ik dat de teams er voor het publiek er een echte strijd van moeten maken."

'Zelfde uitdaging voor Vettel als voor Advocaat'

Sebastian Vettel lijkt de wereldtitel na vandaag te kunnen vergeten. Hij viel al in de vijfde ronde uit en staat 59 punten achter op Hamilton in het klassement. "Dat is karma", stelt Lammers. "Kijk maar waar Vettel allemaal mee weg is gekomen dit jaar. In Bakoe rijdt hij tegen Hamilton aan en vorige week raakt hij Lance Stroll in de uitloopronde. Hij is alle zelfreflectie kwijt."

Het kampioenschap gaat volgens Lammers aan de neus van Vettel voorbij. "Hij staat voor dezelfde uitdaging als Dick Advocaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl