Onderzoek bij de flat
NOS Nieuws

Brandweer communiceerde slecht bij flatbrand Diemen

Bij de brand in een studentenflat in Diemen, in de nacht van 18 op 19 juli, is de communicatie tussen de officier van dienst van de brandweer en de bevelvoerders van de blusploegen niet goed geweest.

Daardoor kon het gebeuren dat de brandweer na aankomst alleen de onderste zeven verdiepingen heeft doorzocht. Na het vertrek van de brandweer vond de politie op de twaalfde verdieping nog twee mensen. Een van hen was gewond, de ander overleden.

Dat blijkt uit het onderzoek naar het optreden van de brandweer, in opdracht van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Slachtoffers

Het tijdstip van overlijden kan niet exact worden vastgesteld. Daardoor blijft het onduidelijk of deze persoon had kunnen worden gered, als de brandweer de flat verder had doorzocht.

De onderzoekers stellen ook vast dat er geen ontruimingsplan was, ondanks het advies aan Woonstichting De Key om zo'n plan te maken.

Aangestoken

Bij de brand raakten nog drie andere aanwezigen gewond. Een week na de brand werd een verdachte opgepakt voor brandstichting.

De commandant van de brandweer Amsterdam-Amstelland zegt in een verklaring dat de brand ook voor de betrokken brandweermensen ingrijpend is geweest.

De brandweer neemt de conclusies zeer serieus. Het rapport wordt besproken met de betrokken leidinggevenden en alle andere brandweermedewerkers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl