Eberhard van der Laan
NOS NieuwsAangepast

Het beste uit het Oog: ode aan Tom Petty, 'Teflon Neelie' en gedicht voor Eberhard

Het heeft lang geduurd voordat Monique Christiaan de herdenking van de Bijlmerramp durfde bij te wonen. Zij overleefde de ramp, schoof het ver van zich af en keerde nooit meer terug naar de Bijlmerflats. Rob Trip sprak haar woensdag, na afloop van de 25e herdenking van de vliegtuigcrash, waarbij in 1992 43 mensen omkwamen.

De ramp blijft aan haar trekken. "Als vliegtuigen laag overkomen, kijk ik of de motoren er nog aan zitten."

De Nederlandse journalisten Klaas van Dijken en Lisa Dupuy bezochten deze zomer Congo om de keiharde strijd om goud in het land te onderzoeken. Hoe hard die strijd is, merkten zij zelf ook: hun konvooi werd beschoten. Van Dijken en Dupuy overleefden de aanval, maar vijf reisgenoten werden dodelijk getroffen. In het Oog doen ze voor het eerst hun verhaal op de radio.

'Teflon-Neelie', 'Plankgas-Neelie' en 'De IJzeren Maagd'. Neelie Kroes heeft vele bijnamen verkregen. De VVD-politica schopte het van de Kamer van Koophandel, via een ministerschap in de kabinetten van Lubbers, tot Eurocommissaris met de portefeuille mededinging. In die functie pakte ze multinationals Google en Microsoft keihard aan en belandde in de lijstjes met machtigste vrouwen ter wereld.

Over haar veelbesproken leven gaat nu een theatervoorstelling in première, met Carine Crutzen als Neelie. Wilfried de Jong sprak de actrice.

Verder herdenken we in de podcast het overlijden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan met een afscheidsgedicht van F. Starik, die als dichter voor eenzame uitvaarten bijzondere herinneringen aan de burgemeester heeft.

Zanger Josh Ritter herdenkt op zijn beurt Tom Petty, de bluesrocker die maandag overleed na een hartstilstand, met een cover van zijn hit 'Walls'.

Meer luisteren?

"Het lekt niet, het sproeit aan alle kanten." Onze politieke dieren Joost Vullings en Max van Weezel hebben veel te bespreken, na de vele uitgelekte plannen van het nieuwe kabinet en het aftreden van minister Hennis. Beluister onze politieke podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl