NOS NieuwsAangepast

Demonstraties en arrestaties op 65ste verjaardag Poetin

Aanhangers van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zijn vanmiddag in zeker tachtig steden in Rusland de straat opgegaan. Ze protesteerden tegen president Poetin, die vandaag 65 is geworden. De betogers riepen Poetin op om af te treden. Ook willen ze dat Navalny mee kan doen aan de Russische presidentsverkiezingen van maart.

In Moskou waren honderden, veelal jonge, demonstranten op de been. Ze zwaaiden met Russische vlaggen en riepen "Rusland zal vrij zijn" en "Laat Navalny vrij!". Betogers die richting het Kremlin gingen, werden door de politie tegenhouden.

'Zelfs al doet de oppositie mee, dan nog wordt Poetin opnieuw president.'

Voor de demonstraties was vooraf geen toestemming gegeven, maar in Moskou greep de politie niet in.

In andere steden, zoals Sint-Petersburg, zijn meer dan honderd mensen aangehouden. Ook zijn er vooraf protestleiders opgepakt.

Eerder dit jaar gingen gingen aanhangers van de oppositieleider ook al de straat op. In maart en juni protesteerden tienduizenden mensen, honderden demonstranten werden toen opgepakt.

Navalny is niet bij de demonstraties aanwezig. Hij zit nog een celstraf van 20 dagen uit voor het houden of aankondigen van politieke bijeenkomsten waarvoor hij geen toestemming had. Navalny werd het afgelopen jaar al meerdere keren in de cel gezet.

Volgens de kiescommissie is Navalny uitgesloten van deelname aan de presidentsverkiezingen, omdat hij is veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijk wegens verduistering. De politicus noemt de fraudezaak politiek gemotiveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl