Goed nieuws: goedkopere boodschappen en meer loon voor textielwerkers

tijd van publicatie Aangepast
Geschreven door
Carmen Dorlo
redacteur Online
ANP

Goed nieuws voor consumenten: er is een prijzenslag op komst bij supermarkten. Twee grote supermarktketens, Jumbo en Plus, hebben in korte tijd prijzen structureel verlaagd.

Dirk van den Broek, Dekamarkt, Hoogvliet en Vomar hebben al gereageerd, die hebben de prijzen van ongeveer tien producten verlaagd die ook bij Jumbo en Plus goedkoper zijn geworden. Nederlandse supermarkten hanteren al lagere prijzen dan supermarkten in de landen om ons heen. Wel in de gaten houden: wie gaat al die kortingen uiteindelijk betalen?

Koningin Máxima en haar dochters RVD

Bovenstaande compilatie was toch de meest spraakmakende fotocompilatie van de week. "Prachtig", "verrassend" en "anders" werden de nieuwe portretfoto's van koningin Máxima en de drie prinsesjes genoemd. De foto's werden geschoten door fotograaf Erwin Olaf, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander. "Als een cadeautje voor hun vader en man", vertelde Olaf.

Sinds 2001 maakt Olaf al portretfoto's van dichtbij. "Het was heel impulsief om zo dichtbij te gaan. Die intimiteit van zo close trekt mij heel erg aan. Het is een moeder met dochters die wij altijd van dichtbij zien, maar niet echt kennen", zegt Olaf.

Huidkankerpreventie in het VUmc in Amsterdam ANP

En voorzichtig goed nieuws op het gebied van kankerbestrijding: een eenvoudige injectie lijkt succesvol te zijn tegen huidkanker. Het middel is in een onderzoek van het VU medisch centrum in Amsterdam ruim tien jaar geleden toegepast bij zo'n dertig patiënten.

De patiënten waren naar de huisarts gegaan omdat ze een verdachte moedervlek hadden. De injectie werd bij de moedervlek geplaatst met de bedoeling het immuunsysteem een boost te geven, zegt onderzoeker en tumor-immunoloog Tanja de Gruijl. Nu, ruim tien jaar later, blijkt het opvallend effectief.

Microsure

Maar dat is niet het enige goede nieuws op het gebied van kankerbestrijding. In Maastricht is voor het eerst een operatie uitgevoerd met behulp van een robot die speciaal is gemaakt voor micro-operaties. Aan de robot is zo'n tien jaar gewerkt.

De operatie is uitgevoerd bij een patiënte die na borstkanker last had van lymf-oedeem. Met behulp van de machine zijn minuscule haarvaatjes hersteld. Heel weinig chirurgen kunnen die micro-operaties met hun eigen handen doen. Door de robot moeten de resultaten beter worden en de behandelingen toegankelijker.

Vrouwen in een kledingfabriek in hoofdstad Phnom Penh AFP

Textielwerkers in Cambodja krijgen een flinke loonsverhoging. Het minimumloon gaat met zo'n 11 procent omhoog. Volgens correspondent Michel Maas is het een gebaar van de premier van het land - vooral om stemmen te winnen. Het minimumloon is in vijf jaar tijd gestegen van 52 naar 130 euro. Volgend jaar stijgt het verder naar 145 euro. Enige nadeel: het is nog steeds te weinig om van rond te komen.

Naast de naam Dini staat ook de datum 28-7-60 gegraveerd in de ring Facebook Bram Hamminga

En een trouwring van een huwelijk dat 37 jaar geleden werd gesloten, keert komende week terug naar een familielid van de eigenaar. Aanvankelijk dacht een vrouw van 76 uit Brabant dat de trouwring van haar overleden man was, maar de vinder vond dat ze relevante vragen niet over de ring "niet bevredigend kon beantwoorden".

Bram Hamminga uit Zuidbroek vond de ring in zijn giertank. Tijdens het reinigen kwam hij de ring met de inscriptie 'Dini 28-07-1960' tegen. Hij zette een oproep op Facebook die in korte tijd 18.000 keer gedeeld werd.

Na de vrouw uit Brabant meldde zich een kleindochter van een Dini. In het Dagblad van het Noorden vertelt Hamminga over het contact met haar en haar vader. Zo'n 37 jaar geleden was de eigenaar van de ring aan het werk bij de stallen. "Zijn zoon zat op de trekker, reed achteruit en tikte zijn vader aan. Die viel in de mestput en brak zijn arm. In alle commotie verloor hij de ring."

Hamminga denkt de ring volgende week naar Dini te kunnen brengen.

De gevonden obelisk Waziri and Collombert, archeologische missie

En nog een bijzondere vondst, maar dan in Egypte: daar is een grote obelisk gevonden. "Een bijzondere vondst op een bijzondere plek, in de regio Zuid-Sakkara zijn nooit eerder grote obelisken gevonden", vertelde egyptoloog Huub Pragt.

Het is een obelisk uit het Oude Rijk, de eerste grote bloeiperiode, zei Pragt. "Uit die tijd kennen we wel kleine obeliskjes, maar dit is een grote. Waarschijnlijk was de monoliet 5 meter hoog, dat is echt enorm voor die tijdsperiode."

STER Reclame